CÄutare Numele cotidianului: Evenimentul Zilei Reorganizarea administrativÄ a României se va face. Din discuĹŁiile reflectate de presÄ în ultima vreme, dacÄ lÄsÄm la o parte deformÄrile pamfletare Ĺi stereotipurile, reies atât o voinĹŁÄ politicÄ pentru îndeplinirea acestui act de normalitate, cât Ĺi dorinĹŁa populaĹŁiei în acelaĹi sens.
Convingerea mea este cÄ, fie prin referendum, fie printr-o cale parlamentarÄ sau alta, vom ajunge la sistemul modern, de multÄ vreme necesar, al reîmpÄrĹŁirii teritoriale a ĹŁÄrii în cele opt regiuni mari cunoscute azi de toatÄ lumea. În acest sens, nu pot decât sÄ salut prezenĹŁa partidelor din opoziĹŁie la Cotroceni pentru discutarea acestei probleme. E o dovadÄ de maturitate politicÄ. Se pare cÄ pânÄ la urmÄ Ĺi PNL, Ĺi PSD încep sÄ înĹŁeleagÄ cÄ interesul naĹŁional nu trece nici prin urÄ, nici prin demonizare. CÄ pentru realizarea sa trebuie respectate instituĹŁiile politice ale ĹŁÄrii: preĹedintele, primul-ministru, Ĺefii de partide, chiar dacÄ ele sunt de cealaltÄ parte a baricadei. OpoziĹŁia, absolut necesarÄ în procesul guvernÄrii democratice, nu este adversara puterii decât în plan politic. În privinĹŁa interesului naĹŁional puterea Ĺi opoziĹŁia trebuie sÄ fie aliate. Dezbaterea de idei în jurul restructurÄrii teritoriale Ĺi administrative a României, care a frânt simetria Putere-OpoziĹŁie (atât de stereotipÄ în ultimul timp) e primul semn, timid încÄ, al acestui adevÄr.
Într-adevÄr, puterea nu mai este un bloc, o maĹinÄ de votare. UDMR, actor principal Ĺi esenĹŁial în aceastÄ dezbatere, Ĺi-a arÄtat limpede o poziĹŁie proprie, diferitÄ de cea a PDL. De fapt, motivul principal pentru care reîmpÄrĹŁitrea nu s-a fÄcut când trebuia sÄ se facÄ, acum zece ani cel puĹŁin, a fost teama de tendinĹŁele separatiste ale maghiarilor din Ardeal. Guvernele precedente nu Ĺi-au asumat acest risc, care rÄmâne un risc Ĺi azi, dupÄ cum o aratÄ voci din rândul politicienilor maghiari, care s-au Ĺi grÄbit sÄ vorbeascÄ despre nesupunere civicÄ Ĺi alte prÄpÄstii. FireĹte, e vorba de câĹŁiva extremiĹti, cÄci beneficiile economice Ĺi de imagine pe care noua împÄrĹŁire le aduce populaĹŁiei maghiare ĹŁin nu de un model iredentist, ci de unul democratic. Maghiarii cer referendum: e-n regulÄ, un referendum nu are de ce sÄ strice, deĹi eu prefer calea parlamentarÄ (nu Ĺi asumarea rÄspunderii, care nu mi se pare un procedeu mulĹŁumitor din punct de vedere democratic).
La rândul ei, opoziĹŁia Ĺi-a prezentat Ĺi ea proiectul, care cuprinde un numÄr intermediar de regiuni între cel de azi Ĺi cele opt scontate pentru viitor. Proiectul acesta mi se pare doar o ricanare în faĹŁa celui prezidenĹŁial. Evident, opoziĹŁia nu crede în el, dupÄ cum nimeni n-ar putea crede, dar nici ralierea de lanceput la opiniile adversarilor nu li s-a pÄrut potrivitÄ celor din USL. ÎnsuĹi faptul cÄ, venind la Cotroceni, liberalii Ĺi social-democraĹŁii au participat la dezbatere în loc s-o boicoteze, Ĺi au Ĺi acceptat de principiu necesitatea reîmpÄrĹŁirii României pe regiuni de dezvoltare aratÄ un consens politic al dreptei Ĺi stângii, al puterii Ĺi opoziĹŁiei în privinĹŁa aceasta. Nu am citit decât sondaje fÄcute de ziare, deci fÄrÄ adevÄratÄ valoare statisticÄ, totuĹi ele toate aratÄ cÄ Ĺi omul de pe stradÄ este în favoarea renunĹŁÄrii la fÄrâmiĹŁarea judeĹŁelor.
Ce se câĹtigÄ? O autonomie Ĺi descentralizare mai mare a zonelor ĹŁÄrii, o competiĹŁie economicÄ între regiuni, o întÄrire a identitÄĹŁii regionale a populaĹŁiei, o enormÄ simplificare a aparatului administrativ, cu economiile aferente, un sistem "federal" modern. Ĺi mai ales, cum au subliniat mai toate comentariile, o curÄĹŁire a baronilor care-au transformat judeĹŁele în moĹii proprii. E greu de crezut cÄ o mare regiune mai poate fi condusÄ prin abuzuri Ĺi corupĹŁie, prin cârdÄĹii locale Ĺi nepotism, cum sentâmplÄ în multe judeĹŁe azi.
Ar fi fost de dorit ca reorganizarea teritorialÄ sÄ se fi fÄcut într-o perioadÄ mai prosperÄ Ĺi mai stabilÄ economic Ĺi politic, pentru cÄ ea implicÄ modificÄri legislative serioase chiar Ĺi pentru funcĹŁionarea sa pe hârtie. De-aici însÄ pânÄ la funcĹŁionarea realÄ, pe teren, va fi cale lungÄ, costisitoare Ĺi însoĹŁitÄ de un haos teribil. Vechi structuri vor trebui demantelate Ĺi altele noi implementate, Ĺi mÄ refer aici la organigrame, la definiĹŁii de funcĹŁii Ĺi responsabilitÄĹŁi administrative, dar Ĺi la chestiuni pur materiale: sedii, infrastructurÄ, cÄi de comunicare etc. Nu Ĺtiu, Ĺi cred cÄ nimeni nu Ĺtie cât timp va trece pânÄ la votarea legii, Ĺi apoi cât timp va trece iarÄĹi pânÄ ce noul sistem va începe sÄ funcĹŁioneze cu adevÄrat. Dar reforma administrativÄ se va face, pentru cÄ e evident necesarÄ pentru România.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. Ăn cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară. Ăn munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize. |