Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 27.07.2007
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Rares BOGDAN
Titlul articolului: Victoria lui Tokes
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-27&id=224494


Dupa ani de relativa izolare si razboi deschis cu conducerea UDMR, Laszlo Tokes este pe punctul de a repurta o victorie zdrobitoare care sa-l plaseze din nou ca lider de facto al comunitatii maghiare.

Marginalizat si datorita duritatii si inflexibilitatii sale in relatia cu propriii colegi din conducerea Uniunii, cu toti cei aflati in ultimii ani la putere in Romania , si datorita cererilor aberante avute de-a lungul timpului, Tokes Laszlo prinde din nou aripi. Din aceasta reincarcare a celui perceput ca simbol al anti-romanismului vor castiga direct proportional cu organizatiile civice maghiare radicale si formatiunile romanesti cu un mesaj similar, care in ultimul timp erau in scadere de popularitate si incredere.

Certitudinea intoarcerii pastorului maghiar pe listele pentru Parlamentul European ale UDMR, pe o pozitie eligibila, poate insemna in acest moment un nesperat balon de oxigen pentru formatiunea politica a liderului ultranationalist Vadim Tudor, aflata intr-o degringolada vizibila. Practic, aparitia PNG-ului lui Becali in peisaj, dublata de cvasi-disparitia de pe piata publica a temelor nationalist-patriotarde odata cu intrarea in Uniunea Europeana, precum si marginalizarea pe agenda publica a temei dezbaterilor privind statutul minoritatilor nationale, au dus la aceasta "relaxare" a temelor nationaliste. Reaparitia lui Tokes in peisaj poate, insa, schimba radical datele problemei. Revoltat dupa plasarea pe listele UDMR abia pe al treilea loc, Tokes a facut, poate, cea mai spectaculoasa miscare in randurile maghiarimii din ultimii ani. Sprijinit de sase organizatii civice, in frunte cu Uniunea Civica Maghiara a lui Szasz Jeno, Blocul Reformist al lui Toro Tibor, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Consiliul National al Secuilor, Tokes a ales sa-si incerce fortele de unul singur.

Desi pornit in campania de strangere a semnaturilor abia dupa cateva saptamani de la actiunea demarata de UDMR, pe acelasi target de populatie, Tokes a reusit, cu ajutorul celui mai fidel colaborator al sau, Szilagy Zsolt, si bazandu-se pe infrastructura paralela creata de organizatiile civice fidele, precum si pe o mare parte din pastorii reformati transilvaneni, sa adune peste 165.000 de semnaturi.

Aceasta adevarata intrecere in strangerea de semnaturi a insemnat si o precampanie electorala pentru Tokes. Beneficiind si de avantajul unui procentaj aproape injumatatit, 2,8% in loc de 5%, de voturi necesare pentru accesul in Parlament, candidatul independent Tokes avea toate sansele sa castige de unul singur reprezentarea maghiarimii din Romania in forul european. Sesizand pericolul real in care se afla, UDMR, in cea mai mare criza de la infiintarea sa, si liderii acestuia, in frunte cu Marko au fost nevoiti sa lase capul in pamant si sa agite steagul alb pentru a se aseza la masa tratativelor cu "marele dusman" de acum cateva luni. In acest moment, fostul presedinte de onoare al UDMR, va pune conditii extrem de dure pe care Uniunea va fi nevoita sa i le accepte in mare parte. Desi acestia spera sa scape doar cu acordarea locului doi pe lista pentru europenele din toamna, exista sanse mari sa-l vedem pe Tokes, nu doar cap de lista, ci chiar reusind sa conditioneze persoana de pe locul doi si chiar discursul Uniunii pe viitor.

Asta in cazul in care raportul de forte din randurile celor care vor reprezenta comunitatea maghiara din Romania nu se va schimba pe viitor si el, intr-un mod radical. Tokes se reintoarce in forta in fruntea maghiarimii cu aura celui care a reusit sa-i culce la pamant pe "moderatii" lui Marko, pe "profitorii" lui Verestoy si Borbely si, de asemenea, pe "lupii tineri" ai lui Nagy Zsolt si Kelemen Hunor. El are toate sansele ca maghiarimea sa i se aseze din nou la picioare.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.