Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 25/07/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Liliana RUSE
Titlul articolului: Uninominalul, cu cântec înainte marş!
Acces online: https://www.gandul.info/puterea-gandului/uninominalul-cu-cantec-inainte-mars.html?4237;281084185


Numele cotidianului

În tricoul portocaliu PD-L cu numărul 5, simbol al sectorului unde candidează la deputăţie, Ilie Dumitrescu execută cu mare fineţe un dribling care ridică în picioare tribunele electorale. Asta după o discuţie pertinentă pe teme de politică externă cu viitorul său coleg de partid şi Parlament, Sever Voinescu. La PNL, Gabi Szabo îi predă, într-un cadru simplu, dar înălţător, ştafeta lui Nicolae Furdui Iancu, în prezenţa milioanelor de alegători care intonează cântecul-brand al rapsodului, „Noi suntem români!”.

Sunt imagini la care visează nu numai PD-L şi PNL, ci toate partidele care se pregătesc, în toamnă, de confruntarea uninominală cu electoratul. În încercarea de a ademeni alegătorii, partidele vor să livreze „nume”, fie că e vorba de foste glorii sportive, cântăreţi sau ziarişti. Unicul criteriu pare să fie, până acum, notorietatea. Lipsa de pregătire sau experienţă politică e o chestiune secundară, care poate fi mascată prin gargară sau reparată pe parcurs, prin improvizaţii. Recomandaţi, precum în celebra serie BD, de vocea şi talentul lor, candidaţilor li se cere un singur lucru: să îi vrăjească pe votanţi doar cât să pună ştampila. După, urmează, în cazul cel mai fericit, calificarea la locul de muncă numit Parlament. 

 

Când aşa-numita societate civilă – presa, organizaţiile non­gu­ver­namentale – au făcut pre­siu­ni publice pen­tru intro­du­cerea votului uninominal, pro­motorii acestuia aveau în min­te un singur lucru: re­for­ma­rea clasei politice, prin înlo­cuirea listacilor cu politicieni de profesie dintr-o nouă generaţie, scoşi din anonimatul la care îi obliga sistemul închis al votului pe liste. Era o şansă acordată celor care voiau şi se simţeau capabili să facă ceva concret pentru oamenii care i-au ales, dar care nu puteau să răzbată. Pentru asta, partidele ar fi trebuit să-i găsească şi să le întindă o mână. Ar fi trebuit să scotocească în toate colţurile ţării şi să-i convingă să li se alăture. În loc de asta, liderii de partide au ales să meargă pe calea facilă a momirii „vedetelor”. Totul pentru a smulge voturile cu efort minim.În legislatura trecută, PRM – care încearcă acum să torpileze uninominalul – a inaugurat moda cântăreţilor – parlamentari. Ceea ce s-a întâmplat cu peremiştii – folclorişti ar trebui să le fie învăţătură de minte tuturor partidelor, căci de pe urma Irinei Loghin şi a lui Ion Dolănescu n-au rămas decât „Rasdaq” şi „Of, of, măi, măi!”.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.