Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 06/3/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Florin NEGRUŢIU
Titlul articolului: Uninominalul: curat-murdar
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/puterea-gandului/uninominalul-curat-murdar.html?4237;2434979


Numele cotidianului

„Un miracol!”, a exclamat dl. Mircea Geoană imediat după ce legea uninominalului a trecut în Parlament. De bună seamă, vorba d-lui Flutur, ne aşteaptă şi alte minuni, căci clasa politică „se va primeni”, de vreme ce, de acum încolo, „oamenii îi vor alege direct” pe cei pe care îi doresc.

Ce miracol?! Ce minune?! Nu cred asta, cum nu cred în caritasuri, în 6 din 49, în pasta care înălbeşte dinţii, în şampoanele contra căderii părului, în apa sfinţită care vindecă de pietre la rinichi. Nu cred în oameni providenţiali, în soluţii electorale miraculoase, în reforme morale şi reformări româneşti. Nu cred în schimbarea la faţă a clasei politice şi, vai, blasfemie!, nu mă închin la uninominal. Ştiu că cine nu-i cu uninominalul trebuie să fie musai antireformist, nihilist, peremist, satanist, măcar dentist.

 

Dar refuz să intru în corul lăudătorilor ipocriţi sau doar naivi care trag un semn de egalitate între votul uninominal şi reformarea clasei politice.

Sunt curios de unde vor scoate partidele figurile acelea luminoase care să candideze uninominal. Fiecare formaţiune va trebui să intre în alegeri cu câteva sute de candidaţi care să se bată pentru colegiile uninominale. Sunt partide mari în care nu poţi reţine, la centru şi în teritoriu, mai mult de zece personalităţi. Ca să nu vorbim de piticii politici care au doar un membru mai răsărit şi restul masă amorfă. Va începe, în săptămânile următoare, o goană nebună după vedete locale, nu contează din ce domeniu, numai cunoscute să fie, care să fie aruncate în cursa electorală. Aceasta este, de fapt, problema de fond, simplă şi banală: schimbarea clasei politice începe de la omul politic, abia apoi de la modul în care este el ales.

Dacă un partid pune pe lista lui de partid numai lichele, înseamnă că, vrei, nu vrei, vei trimite în Parlament o lichea. Dacă într-un colegiu uninominal candidează numai lichele, rezultatul este acelaşi. Deci nu sistemul de vot e buba, ci selecţia primară a candidatului. Or, eu nu-mi fac iluzii că, peste noapte, partidele politice se vor „primeni” cu oameni oneşti, pasionaţi, muncitori şi cu viziune. Nu cred în existenţa unei pungi subterane de talente politice, care a aşteptat introducerea votului uninominal pentru a ţâşni viguros la suprafaţă.

Da, votul uninominal este bun, pentru că oferă legitimitate omului politic şi-l va responsabiliza în faţa cetăţeanului. Dar noul sistem de vot, dacă va trece de Curtea Constituţională şi va fi promulgat de şeful statului, nu va produce efecte miraculoase peste noapte. Într-o primă fază, el va confirma că personaje despre care am tocit hârtia de ziar ani de zile, precum Marian Oprişan sau Nicuşor Constantinescu, sunt iubite în procente mari de popor.

Da, votul uninominal este bun, cu condiţia ca cetăţeanul să aibă de unde să aleagă.

Da, votul uninominal este bun, pentru că el ne va arăta aşa cum suntem. Legaţi ombilical de alegătorii lor, oamenii politici nu vor fi nici mai buni, nici mai răi decât poporul care i-a votat. Schimbarea clasei politice nu se poate face decât biologic, odată cu schimbarea generaţiilor de oameni care votează. Până atunci, o întrebare: cum se poate ca într-o ţară cu alegători curaţi să avem atâţia conducători murdari?

Miza cea mai mare a legii a reprezentat-o amendamentul PSD potrivit căruia şi preşedinţii de Consilii judeţene ar trebui să fie aleşi prin vot uninominal. Social-democraţii au impus, la vot, prevederea, care a trecut cu o largă majoritate, deşi, iniţial, PNL, UDMR, PC şi PRM au anunţat că se opun. La prima oră a dezbaterilor, liberalii ceruseră ca votul uninominal pentru şefii Consiliilor judeţene să nu facă obiectul acestei legi, ci al unui alt act normativ. La iniţiativa PSD, a mai fost adoptat şi amendamentul prin care preşedinţii de Consilii prezidează şedinţele acestui for şi au drept de vot. Adoptarea acestui amendament s-a făcut după ce liderii PSD au iniţiat, la solicitarea baronilor locali, o serie de negocieri cu PD-L şi PNL.

Vot uninominal, dintr-un singur tur

Proiectul adoptat ieri prevede că votul va fi organizat în colegii uninominale într-un singur tur de scrutin. Numărul colegiilor va fi egal cu numărul mandatelor senatorilor şi deputaţilor. Fiecare partid va avea un singur candidat într-un colegiu, iar acela care obţine jumătate plus unu din voturi câştigă automat mandatul. În cazul în care acest scor nu va fi atins, voturile se vor repartiza partidelor proporţional, la nivel naţional, în limita de mandate alocate fiecărui judeţ.

Prag electoral alternativ

În ceea ce priveşte pragul electoral, acesta a fost stabilit la 5% pentru partide şi maximum 10% pentru alianţe. Însă, dacă un partid nu obţine necesarul de 5% la nivel naţional, el va fi totuşi reprezentat în Parlament dacă va câştiga majoritatea în şase colegii de deputaţi şi trei de senatori. UDMR, susţinută de PC, nu a reuşit să-şi impună amendamentul prin care dorea ca prag alternativ câştigarea a numai patru mandate de deputat şi două de senator. Actul normativ nu modifică numărul actual al parlamentarilor. Delimitarea colegiilor uninominale se va face de către o comisie parlamentară şi va fi adoptată prin hotărâre de guvern, la 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

PRO

„Nu vor mai rămâne în viaţa politică decât oameni care au demonstrat că ştiu să facă ceva“ -  Marian Oprişan (şef CJ Vrancea, PSD)

CONTRA

„S-au deschis porţile intrării mafiei în Parlament, a hoţilor şi a şmecherilor“  -  Marcu Tudor (deputat PRM)

Info plus:

„Preşedintele României nu va ataca la Curtea Constituţională un eventual articol de lege privind alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene“.  -  Administraţia Prezidenţială


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.