Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 10/6/2009
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Z.O.
Titlul articolului: Maghiarii din comuna harghiteana Sanmartin cer plecarea tiganilor din localitate
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://209.85.135.132/search?q=cache:85ir1RMyAHUJ:stiri.kappa.ro/social/maghiarii-harghiteana-sanmartin-tiganilor/stire_196650.html+conflict+interetnic+sanmartin+harghita&cd=16&hl=ro&ct=clnk&gl=ro




Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a declarat luni seara, dupa o intalnire cu autoritatile locale din comuna Sanmartin, unde a avut loc saptamana trecuta un conflict intre romi si maghiari, ca situatia din localitate s-a detensionat si ca partile implicate sunt deschise dialogului, anunta, marti, NewsIn.

"Solutii nu s-au gasit, insa partile sunt deschise dialogului. In Sanmartin va fi liniste", a declarat prefectul Constantin Strujan, luni seara, dupa intalnirea care a avut loc la Primaria Sanmartin.

Starea conflictuala din comuna dureaza de aproximativ doua saptamani, dupa ce, in duminica Rusaliilor catolice, tiganii au agresat doi tineri, batandu-i cu coasa, doar pentru ca cei doi le atrageau atentia ca si-au lasat caii la pascut pe terenul lor.

In aceea zi, sute de oameni s-au adunat si au hotarat sa-si faca dreptate singuri, gonind tiganii din comuna, dand foc la trei colibe si spargand geamurile la mai multe case. Majoritatea tiganilor au fugit din sat, iar de atunci autoritatile fac eforturi pentru a tine situatia sub control.

Comunitatea de romi din Sanmartin numara aproximativ 200 de persoane. Adultii nu au locuri de munca, iar majoritatea copiilor nu frecventeaza scoala.

In Sanmartin au fost prezenti, luni seara, si reprezentantii Asociatiei Romani Criss, Marian Mandache si Taba Stanica, precum si Vaszi Robert Janos, din partea Asociatiei sanse Egale. Cei trei erau nemultumiti de faptul ca nu au fost lasati sa participe la sedinta comisiei de dialog, spunandu-ne ca au venit aici pentru a identifica problema si a contribui la rezolvarea ei.

"Nu suntem aici pentru a apara infractorii. Ei trebuie sa raspunda in fata legii, fie ca fac parte din comunitatea rroma sau cea majoritara", a afirmat Taba Stanica. Acesta a mai adaugat ca a trecut deja o saptamana de cand romii sunt pe drumuri sau in paduri si nu e drept ca pentru faptele catorva dintre ei sa plateasca cu totii, chiar si minorii.

"Nu ne substituim autoritatilor. Romii sunt cetateni romani, responsabilitatea revine autoritatilor", a afirmat Marian Mandache.

Imediat dupa sedinta de la primarie, peste 200 de persoane s-au adunat in centrul satul, asteptand solutii din partea membrilor comisiei de dialog. Totusi, oamenii sunt circumspecti si cred ca singura solutie ar fi ca romii sa paraseasca comuna.

"Suntem terorizati zi si noapte"

"Daca legea ar fi lege si pentru ei (romi - n.r.), daca ar fi pedepsiti de instantele judecatoresti asa cum sunt pedepsiti toti cetatenii acestei tari care comit fapte antisociale, nu am fi ajuns aici. insa ei sunt pur si simplu incurajati sa ne agreseze si sa ne talhareasca, fiind constienti ca, daca nu comit crima, nu primesc pedeapsa cu inchisoarea.

Teroarea psihica la care suntem supusi zi de zi, furturile sistematice nu sunt si ele un fel de crima, oare? Amenzile nu le baga in seama, nu le platesc. Mai mult, isi educa copii sa fure si sa ameninte cu cutitul pe batrani sau pe copii, fiind constienti ca, fiind minori, legea nu prevede inchiderea lor.

Chiar eu am fost injunghiat in propria-mi casa de catre ei. Ce sa mai spun?", a spus unul dintre satenii disperati, Potyo Gyula.

"Suntem terorizati zi si noapte. Nu ne putem lasa copiii sau nevestele la magazin, pe drum  de teama de a nu fi batuti si jefuiti, chiar si in plina zi. Mai mult, nu suntem in siguranta nici macar in ograda noastra. Mi-au descoperit casa luand tiglele de pe acoperis, si au furat graul pe care-l aveam depozitat in podul casei.

Cand le-am spus ca am sa-i reclam, m-au amenintat ca imi dau foc la casa. Nu mai putem suporta sa fim terorizati, vrem sa plece de aici. Oricum, majoritatea lor nu s-au nascut in Sanmartin, casele si le-au construit pe pamanturile noastre, fara autorizatie", a spus si Salamon Andras, locuitor al comunei.

Unul dintre membrii comisiei de dialog de la primarie, Csillag Geza, a declarat ca: "Suntem furati si amenintati de tigani sistematic de 20 de ani. Am ajuns sa ne lasam pamanturile necultivate, dupa ce am incercat, in van, ca si in evul mediu, sa ne inconjuram terenurile cu santuri adanci, pentru a apara recolta noastra de ei.

Sa stiti ca nu fura pentru a supravietui. Inginerul Keresztes de la asociatie le-a dat in primavara 17 tone de cartofi, pentru a avea ce sa manance. I-a rugat doar ca sa nu se atinga de  cultura de cartofi, plantata pentru samanta. Chiar daca nu puteau folosi cartofii, pentru ca erau mici, i-au scos.

Asa din rautate. Spre sfarsitul verii cand cartoful ajunge la maturitate ne dijmanesc culturile, iar cartofii furati ii vand in piete. Unii dintre ei si-au cumparat masini, care nu sunt trecute nici pana in ziua de azi pe numele lor. Le conduc, fara sa detina carnete de conducere, ba mai mult, chiar in stare de ebrietate".

Z.O.

Sursa: Ziua (Z.O.)

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.