Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 15.03.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Claudiu Sere
Titlul articolului: Revoluţia de la 1848 din secuime sărbătorită împreună cu preşedintele Ungariei
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-observator/revolutia-de-la-1848-din-secuime-sarbatorita-impreuna-cu-presedintele-ungariei-146276.html


Pentru prima dată în istorie, 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită de harghiteni şi covăsneni în decursul a două două zile. Circa 1000 de persoane s-a strâns sâmbătă, la monumentul ridicat în memoria revoluţionarilor de la 1848, din pasul Nyerges, judeţul Harghita, pentru a comemora împreună cu preşedintele Republicii Ungare, Solyom Laszlo.

Şeful statului maghiar a fost primit de preşedintele UDMR, Marko Bela, europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor precum şi primarul comunei Cozmeni, Bodo David. Preşedintele CJ Harghita l-a salutat "acasă” pe Solyom Laszlo şi a apreciat prezenţa lui Tokes Laszlo şi Marko Bela ca şi împăcarea şi confluenţa maghiarilor din Transilvania.

În discursul său Solyom Laszlo, a declarat că cel mai important lucru este ca a ajuns, în "ciudata tuturor obstacolelor”, să sărbătorească 15 martie împreună cu maghiarii din Transilvania. "Cel mai important este că, în ciuda tuturor obstacolelor, sărbătorim împreuna. Zilele de 15 martie, 20 august şi 23 octombrie sunt sărbătorite de maghiarii de peste tot din lume. Această sărbătoare este să fim împreună, este o ocazia de ne simţi că aparţinem unei comunităţi. Aş fi dorit ca şi de această dată, să fie prezent şi preşedintele României Traian Băsescu, pentru a sărbători împreună ca şi în octombrie anul trecut”, a subliniat şeful statului ungar. Pe de altă parte acesta nu s-a abţinut de a nu răspunde autorităţilor române, care nu au aprobat venirea în România cu o aeronavă militară pe aeroportul de la Târgu Mureş. "O sărbătoare poate fi interzisă, pot fi schimbate în calendar literele roşii cu cele negre. Pot fi puse piedici în calea sărbătorii. Toate aceste sunt cu putinţă - dar sărbătoarea naţională nu poate fi scoasă din suflete de nici o forţă exterioară”, a mai precizat Solyom Laszlo.

Şeful statului Ungar şi-a adus aminte de faptul că, în 2007, a sărbătorit 15 martie la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, iar în 2008 a fost din nou alături de maghiarii din Transilvania, la Miercurea Ciuc, cu ocazia zilei de 23 octombrie.

La rândul său preşedintele UDMR, Marko Bela a subliniat importanţa confluenţei  maghiarilor din Transilvania şi a afirmat că autonomia acestui ţinut a existat, există şi va exista, în ciuda tuturor obstacolelor, având în vedere că cele două judeţe sunt guvernate de reprezentanţii UDMR.

După discursurile rostite, a avut loc sfinţirea obeliscului comemorativ în pasul Nyerges, obelisc ridicat de preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, în cinstea celor 200 de eroi secui care au luptat până jertfa supremă în Revoluţia paşoptistă împotriva orânduirii austro-ungare.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.