Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 11.04.2005
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Consiliul National Secuiesc invoca sprijinul european pentru Tinutul Secuiesc
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/consiliul-national-secuiesc-invoca-sprijinul-european-pentru-tinutul-secuiesc-679134.html


Doua amendamente privind situatia minoritatii maghiare din Romania urmeaza sa fie supuse votului Parlamentului European (PE) in sedinta din 13 aprilie, tot atunci cind cei 732 de europarlamentari ar urma sa avizeze si Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europena. Potrivit presedintelui Consiliului National Secuiesc (CNS), Csapo Jozsef, cele doua amendamente au trecut de votul Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si au fost insusite de raportorul pentru Romania , Pierre Moscovici.


Prezent, simbata, la Sfintu-Gheorghe, la o intilnire a Consiliului Permanent al CNS, fostul senator UDMR Csapo Jozsef ne-a declarat ca cele doua amendamente vizeaza direct situatia etnicilor maghiari din zona Covasna, Harghita si Mures, respectiv dreptul acestei comunitati la autoguvernare, autogestionare si autoadministrare.
?Amendamentele indeamna in mod expres autoritatile sa tina cont de vointa localnicilor de a obtine, prin lege, competentele, puterile si institutiile necesare realizarii autonomiei teritoriale?, a afirmat presedintele CNS. Potrivit sursei citate, dupa adoptatea celor doua documente de catre plenul PE, CNS va relua procedura de introducere a proiectului de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc in dezbaterea Parlamentului Romaniei, proiect respins anul trecut, la prima incercare. In paralel, CNS va trimite proiectul spre analiza si eventuala sustinere si Guvernului Romaniei, unde spera ca, dupa votul european, sa gaseasca sustinere pentru promovarea lui in parlament. Un alt argument, de care CNS spera ca autoritatile romane sa tina seama, este actuala organizare a? Regiunilor de Dezvoltare care dezavantajeaza Tinutul Secuiesc. ?Ca sa putem accesa fonduri europene pentru dezvoltare, actualele regiuni, care nu au un statut juridic, trebuiesc reorganizate. O zona secuieasca compacta cu 809.000 locuitori, dintre care 613.000 (76%) maghiari, are mai multe sanse sa participe la fodurile de dezvoltare decit in actuala forma a Regiunii de Dezvoltare Centru VII, din care mai fac parte si judetele Alba, Brasov si Sibiu, in care ponderea populatiei maghiare se reduce la 29%?, a mai spus Csapo.

CNS cauta sustinatori

Pentru promovarea propiului proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, CNS cauta si un parlamentar din rindul UDMR care sa depuna initiativa legislativa. Csapo a declarat, la Sfintu-Gheorghe, ca inca nu au fost identificate acele persoane care sa promoveze proiectul, dar ca aceasta problema va fi rezolvata pina la sfirsitul lunii. In paralel cu promovarea proiectului de lege, CNS continua sa se confrunte cu autoritatile guvernamentale in instanta, pentru ca prefecturile au atacat deciziile Consiliilor Locale privind organizarea unor referendumuri privind autonomia. Pina acum, instantele de judecata au dat cistig de cauza prefecturilor. Presedintele CNS a sustinut ca s-a adresat pe aceasta tema ministrului justitiei, Monica Macovei, pentru lamuriri legate de textele legale care interzic organizarea acestor consultari populare. Potrivit lui Csapo, daca ministerul va comunica ca legea nu prevede posibilitatea unor astfel de decizii ale Consiliilor Locale, acele acte normative vor trebui modificate, pentru ca aduc atingere drepturilor omului. ?Astfel de restrictii sint neconstitutionale, pentru ca ingradesc unul dintre drepturile fundamentale ale omului, respectiv cel la opinie?, a mai declarat Csapo.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.