Căutare Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Primarul municipiului Târgu Mureş, pedelistul Dorin Florea, nu crede că judeţul Mureş ar trebui alipit "emoţional" la Harghita şi Covasna, aşa cum prevede proiectul UDMR privind regiunile de dezvoltare, spunând că ar fi ca şi cum cineva s-ar apuca de lucru "cu doi handicapaţi".
"Auzi aici că eşti maghiar şi vreau să înţelegi acest lucru. Tu crezi că mie mi-ar conveni Mureşul să-l lipesc doar emoţional cu două judeţe sărace? Voi aşa vă imaginaţi? Adică, hai să muriţi cu toţii? Din punct de vedere cultural e normal ca maghiarii să ţină la etnia lor. E normal. Dar din punct de vedere al unei regiuni de dezvoltare puternice...nu te duci niciodată. Du-te tu şi apucă-te de lucru şi ia-ţi doi handicapaţi lângă tine şi apucă-te să sapi grădina", a declarat Florea într-o conferinţă de presă. Dorin Florea a precizat, însă, că susţine necesitatea reorganizării administrative a ţării, dar a ţinut să sublinieze că nu este adeptul asumării răspunderii pe acest proiect propus de PDL.
Reacţia UDMR la declaraţiile lui Dorin Florea a apărut imediat. "Este o declaraţie suburbană. Atâta poate. Mai mult nu vreau să comentez. Problema e că omul ăsta este şi vicepreşedinte al PDL. E un om frustrat care nu poate să se exprime altfel", a declarat pentru realitatea.net, senatorul Frunda Gyorgy.
Declaraţia lui Florea a fost taxată şi de deputatul Lakatos Peter: "Acum nu vă aşteptaţi să mă cobor eu la nivelul limbajului lui Florea. Lipsa de cultură şi de decenţă e drept universal. Dacă ar fi după domnul Florea , noi, ca ţară, nu am mai fi intrat în UE şi am fi fost consideraţi handicapaţi, pentru că suntem mai săraci. Domnul Florea jigneşte prin declaraţiile sale şi judeţe precum Vaslui, care sunt mai sărace. E o viziune îngustă care caracterizează omul".
"Păcat că jigneşti oamenii care au deficienţe fizice sau psihice şi cărora viaţa nu le-a dat să fie întregi. Dacă domnul primar gândeşte aşa poate ar trebui să renunţe la funcţie şi să facă altceva", a punctat şi deputatul Korodi Attila. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |