Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 15.06.2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Secuii ameninţă cu proteste şi
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/observator/secuii-ameninta-cu-proteste-si-nesupunere-civica-581649.html


"Toţi cetăţenii, toate autorităţile administraţiei publice locale din Ţinutul Secuiesc trebuie să protesteze hotărât şi să se pregătească chiar şi la nesupunere civică, demonstraţii stradale, făcând guvernul României să înţeleagă: aşa ceva nu se poate face cu Ţinutul Secuiesc!", se arată în protestul remis presei, autorităţilor statului român şi ambasadelor SUA, Rusiei şi statelor membre ale Uniunii Europene de către Consiliul Naţional Secuiesc.

 

Liderul Consiliului, Izsak Balazs, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, că expresia de "nesupunere civică" poate avea mai multe forme şi că printre acestea se regăseşte neplata impozitelor, blocarea unor porţiuni de drumuri şi "multe alte forme de protest paşnice".

 

Potrivit CNS, planul Guvernului României privind reorganizarea administrativă a ţării este "antidemocratic, contrar angajamentelor internaţionale asumate de România, lezează voinţa şi interesele locuitorilor Ţinutului Secuiesc şi are drept scop modificarea forţată a proporţiilor etnice, în vederea eliminării din viaţa publică şi din deciziile de nivel local a populaţiei de naţionalitate maghiară din Ţinutul Secuiesc".

 

"Metoda este caracteristică sistemelor totalitare, iar caracterul ei anti-minoritar insidios este o evidenţă nu numai pentru specialişti, dar şi în faţa opiniei publice internaţionale, deoarece există numeroase convenţii internaţionale, ratificate şi de România, care interzic modificarea delimitărilor unităţilor administrative în defavoarea minorităţilor", se mai arată în document.

 

"Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel, decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei. La reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere principiul european, conform căruia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte", precizează CNS.

 

"A întârziat şi reacţia guvernului patriei-mamă şi aceste erori şi omisiuni laolaltă au încurajat generarea unei politici antimaghiare din partea Bucureştiului, creând situaţia în care guvernul României se pregăteşte astăzi să adopte o împărţire administrativă, care întrece în privinţa caracterului său antimaghiar 'reforma administrativă' din 1968 a lui Ceauşescu. Concomitent atragem atenţia, că este în spiritul asimilării voluntare concepţia care identifică Ţinutul Secuiesc cu judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, considerând parte a Ţinutului Secuiesc şi teritoriile majoritar româneşti alipite judeţului Mureş de Ceauşescu. Contrar acestei concepţii, în conformitate cu hotărârea Adunării Naţionale Secuieşti din Ditrău, delimitarea Ţinutului Secuiesc este cea descrisă în Statutul de Autonomie adoptat de Consiliul Naţional Secuiesc şi înaintat Parlamentului României", se mai arată în documentul citat.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.