Căutare Numele cotidianului: Jurnalul Naţional Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la dezbaterile care au avut loc la Universitatea Tusvanyos, că, în opinia sa, paşii care trebuie făcuţi în următoarele două decenii sunt descentralizarea totală a statului, regionalizarea şi posibila federalizare a acestuia.
Dezbaterile au avut loc la Universitatea Tusvanyos pe tema "Necesitatea obţinerii autonomiilor".
Făcând un bilanţ al ultimilor 20 de ani, Marko Bela a afirmat că obiectivele formulate la sfârşitul anului 1989 au fost parţial atinse. "Atunci, ieşind din chingile statului centralizat, ne-am propus mai multe ţeluri : integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană, retrocedarea bunurilor naţionalizate, realizarea pluripartitismului şi a democraţiei parlamentare, precum şi gestionarea relaţiei româno-maghiare. Aceste obiective au fost parţial îndeplinite. Ne aflăm pe o linie de demarcaţie privind relaţiile româno- maghiare", a afirmat Marko.
În opinia sa, şi în privinţa drepturilor individuale s-au făcut paşi înainte pentru învăţământul în limba maternă, utilizarea limbii materne în administraţia publică şi în justiţie şi inscripţionarea bilingvă. "În plus, am putut să convingem România să ratifice Carta Minorităţilor şi Tratatul cadru pentru minorităţi", a adăugat preşedintele UDMR.
În ceea ce priveşte evoluţia României în următorii 20 de ani, Marko Bela a afirmat că, în opinia sa, "marea sarcină" este "demontarea totală" a statului. "Mă gândesc la descentralizare totală; descentralizarea juridică este un prim pas, extrem de important, care ne duce şi pe noi, maghiarii, mai aproape de drepturile naţionale şi de autonomie. O descentralizare generală nu este echivalentă cu autonomia specifică, indiferent că este vorba de autonomie teritorială sau culturală. Descentralizarea, cred eu, înseamnă că toate instituţiile din subordinea statului trebuie să treacă în subordinea administraţiilor publice locale şi judeţene. În secuime ar fi un pas enorm dacă sănătatea, învăţământul, poliţia, ar trece în subordinea administraţiei publice locale şi judeţene şi aceasta ar fi o soluţie şi în ceea ce priveşte poziţiile de conducători", a declarat Marko Bela.
Potrivit acestuia, următorul pas ar fi regionalizarea României. "România trebuie regionalizată, fostele regiuni trebuie restructurate şi să li se dea competenţe teritoriale. Nu este suficient să acordăm competenţe mai largi autorităţilor locale, trebuie făcută o nouă regionalizare în care Ardealul să fie o entitate distinctă, la fel şi celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea", a declarat preşedintele UDMR.
El a apreciat că simultan cu regionalizarea trebuie să se formeze autonomii cu drepturi speciale, diferite pentru fiecare regiune. "Este posibil un al treilea pas, dacă vom ajunge la descentralizare şi regionalizare, împreună cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este şi federalizarea, care pentru unii este ca un postav roşu, dar trebuie să vorbim despre asta şi vedeţi că eu vorbesc cu mare precauţie", a spus Marko.
Preşedintele UDMR a afirmat că poate exista şi un "scenariu" negativ, care ar consta în reversibilitatea "istoriei", în acest sens făcând trimitere la legea limbii din Slovacia şi la recentele demiteri ale şefilor maghiari ai serviciilor deconcentrate.
În încheiere, acesta s-a declarat "extrem de curios" ce va spune, sâmbătă, la Tusvanyos, preşedintele Traian Băsescu, despre descentralizare, autonomii sau despre consecinţele aplicării OU 37 în secuime. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |