Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 25/06/2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Marius Vulpe
Titlul articolului: UDMR spune \"nem\" reorganizării 8+2
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/udmr-spune-nem-reorganizarii-8-2-935295.html


 

 

Reuniţi la Târgu-Mureş, maghiarii vor bloca astăzi reîmpărţirea administrativă a României. PDL se repliază pe restructurarea deconcentratelor.

 

PDL poate spune adio reorganizării judeţelor înainte de alegerile din 2012. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat ieri, înainte de consultarea cu proprii colegi din teritoriu, că varianta prezidenţială cu cele opt superjudeţe, plus Harghita şi Covasna cu regim special, nu este acceptabilă, la fel ca şi soluţia celor opt judeţe.

 

De cealaltă parte, liderii PDL s-au resemnat deja cu gândul amânării reîmpărţirii judeţelor după parlamentare şi s-au repliat pe poziţia formulată de preşedintele Traian Băsescu: vor încerca să obţină consensul partenerilor de guvernare pentru reorganizarea deconcentratelor.

 

O decizie previzibilă

 

Ceea ce era deja anticipat de parlamentarii şi liderii organizaţiilor UDMR va fi consfinţit astăzi de către miniparlamentul formaţiunii, Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU). Decizia mini-parlamentului Uniunii a fost prefigurată ieri, de preşedintele Kelemen Hunor care, chiar înainte de întâlnirea cu liderii organizaţiilor formaţiunii, a declarat că propunerea preşedintelui nu merge, cum de altfel nu este acceptabilă nici soluţia celor opt regiuni promovată de PDL.

 

"8+2 nu merge, 8 nu merge. În rest discutăm. Amânarea reorganizării administrativ- teritoriale până după alegeri trebuie acceptată de toată lumea dacă nu există consens pentru reformă în acest moment", a afirmat Kelemen Hunor, precizând că nu a văzut niciun coleg din Uniune entuziasmat de propunerea preşedintelui Băsescu, aşa cum nici el nu este.

 

CRU nu va aborda problema ieşirii de la guvernare. Şi asta în ciuda semnalului de avertisment venit dinspre Cotroceni în privinţa statutului minorităţilor: "nem" reorganizare administrativ-teritorială în termenii doriţi de PDL, "nem" Statut al minorităţilor.

 

"Nu dorim instabilitate politică, nu dorim instabilitate şi economică şi financiară după cea politică. Noi suntem interesaţi pentru menţinerea coaliţiei în acest moment. Dar nu va depinde de noi", a subliniat însă liderul Uniunii, care i-a asigurat pe jurnalişti să nu se îngrijoreze, "fiindcă nu se va vota aşa ceva" (ieşirea de la guvernare - n.r.).

 

Declinarea ofertei prezidenţiale era previzibilă. De la enclavizarea şi defavorizarea Covasnei şi Harghitei până la afectarea dezvoltării comunităţilor etnice din alte judeţe precum Bihorul, Sălajul, Maramureşul şi Satu Mare, toate aceste elemente au fost invocate de udemerişti pentru o amânare a procesului de reorganizare până după viitoarele alegeri.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.