Căutare Numele cotidianului: Gândul De la 1 ianuarie 2007, data preconizata a aderarii, si pana la sfarsitul aceluiasi an, aproximativ 56.000 de resortisanti din Romania si Bulgaria ar urma sa ajunga in Regatul Unit in cautarea unui loc de munca. Marea Britanie trebuie sa se astepte la un aflux de imigranti romani si bulgari anul viitor daca Uniunea Europeana va da unda verde aderarii acestor state. De la 1 ianuarie 2007, data preconizata a aderarii, si pana la sfarsitul aceluiasi an, aproximativ 56.000 de resortisanti din Romania si Bulgaria ar urma sa ajunga in Regatul Unit in cautarea unui loc de munca, se arata intr-un raport al Institutului britanic de politici publice si cercetari (IPPR), citat de BBC. Raportul, bazat pe ceea ce s-a intamplat cu imigrantii central si est-europeni din ultimul val de aderare din 2004 demonstreaza ca, dintre cei 56.000, circa 41.000 vor fi romani si 15.000 de bulgari. Aceste cifre sunt insa mult subestimate, avertizeaza grupul Migrationwatch, intrucat Marea Britanie a apreciat gresit de la bun inceput numarul imigrantilor sositi din Europa Centrala si de Est. De pilda, pentru perioada 2004-2005 se preconizase venirea a 13.000 de muncitori, insa numarul celor inregistrati la sfarsitul perioadei a fost de 345.000, informeaza cotidianul britanic The Independent.
Muncitorii veniti din cele doua state ar trebui sa beneficieze totusi de aceleasi drepturi ca si imigrantii din celelalte state care au aderat la Uniune in 2004 si carora autoritatile britanice le-au deschis piata muncii. Aceasta pentru ca imigratia economica trebuie sa fie vazuta ca "o oportunitate si nu ca o amenintare", a subliniat directorul asociat al IPPR, Danny Sriskandarajah. In plus, cifra de 56.000 este una relativ redusa, ce va avea un impact pozitiv asupra pietei de munca britanice, estimeaza analistii IPPR, grup apropiat politic de cabinetul premierului Tony Blair. "Muncitorii din Romania si Bulgaria se vor alatura unei forte de munca est-europene care ne ajuta sa gestionam anumite sectoare de munca si regiuni unde angajarile sunt dificile", a adaugat Sriskandarajah. Oficialul este convins ca "tineri muncitori vor veni in Marea Britanie ca sa munceasca, sa economiseasca, sa invete engleza si apoi sa plece inapoi acasa", relateaza BBC. Potrivit aceluiasi raport, intitulat "Largirea UE: Bulgaria si Romania - Implicatii migratorii pentru Regatul Unit", aproximativ 7.500 de romani si 5.350 de bulgari traiesc si muncesc deja in aceasta tara - un numar infim fata de comunitatea celor 750.000 de polonezi.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |