Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 15/10/2008
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 1
Titlul articolului: Românii vor drepturi egale de muncă în Marea Britanie
Acces online: https://www.antena3.ro/externe/romanii-vor-drepturi-egale-de-munca-in-marea-britanie-55433.html



Românii vor drepturi egale cu restul europenilor pe piaţa muncii din Marea Britanie. În acest sens, peste 4.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care se solicită drepturi similare pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru români. Documentul va fi prezentat premierului Gordon Brown.

Potrivit BBC News, petiţia va ajunge miercuri la premierul britanic. Aceasta a fost semnată de mai mult de 4.000 de persoane de naţionalităţi diferite. Imigranţii români se confruntă în prezent cu restricţii impuse de autorităţile britanice. În aceste condiţii, accesul la piaţa de muncă britanică este restrâns la anumite activităţi, precum culesul fructelor.
Petiţia este iniţiativa redactorului-şef al publicaţiei "Români în UE", Cristina Irimia. "Petiţia noastrã online a fost semnată de români care trăiesc în toată lumea şi care vor ca această iniţiativă să fie repetată în alte state UE care, precum Marea Britanie, nu şi-au deschis piaţa muncii cetăţenilor români", a declarat aceasta. "Petiţia a fost, de asemenea, semnată de cetăţeni britanici sau alţi străini care trăiesc aici, precum polonezi", a adăugat ea. Potrivit lui Ion Jinga, ambasadorul român la Londra, numărul imigranţilor români a ajuns la 50.000. Extinderea comunităţii române din Marea Britanie a avut loc după aderarea ţării la blocul comunitar, mai ales în South East şi North London.

Ovidiu Şarpe este unul dintre românii care locuiesc la Londra. Acesta a plecat din România în 1979 şi conduce în prezent o afacere, "Patiseria Română". El consideră că liberalizarea pieţei muncii va însemna un câştig atât pentru români, cât şi pentru britanici. Românii vor plăti taxe, dar vor beneficia în schimb de servicii sociale şi asigurare medicală. "S-ar evita exploatarea românilor care lucrează pe şantierele de construcţii." susţine acesta.
În 2006 şi 2007, autorităţile britanice au menţinut restricţiile pentru români de pe piaţa muncii. Este foarte posibil ca pe viitor aceste restricţii să fie păstrate. Reprezentanţii "Migration Watch" din Marea Britanie se opun ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Aceştia aşteaptă ca şi alte state membre ale UE să renunţe la aceste restricţii. În ultimele 18 luni, mai mult de 40.000 de români şi bulgari au încercat să obtină dreptul de a lucra în Marea Britanie. Dintre aceştia, 32.000 au reuşit să se angajeze în Marea Britanie.


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.