Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Libertatea
Anul şi data apariţiei: 10.02.2011
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Lavinia Sabaciag
Titlul articolului: Baia Mare - oraşul tuturor posibilităţilor pentru romi
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.glasulmaramuresului.ro/view_article.php?show=27654


Ţiganii şi cerşetorii reprezintă un adevărat pericol pentru cetăţeni, iar oamenii legii par a fi legaĹŁi de mâini şi de picioare în astfel de situaĹŁii. Deşi zilnic se înregistrează plângeri împotriva oamenilor străzii, organele de poliĹŁie nu pot face altceva decât să strângă teancuri de amenzi împotriva acestora şi cam atât.

Organele de poliĹŁie spun că este vorba despre o problemă socială, ce ar trebui să intre în atribuĹŁiile reprezentanĹŁilor administraĹŁiei locale. PoliĹŁiştii susĹŁin că ei nu pot face altceva decât să împartă amenzi, de multe ori fără niciun ecou.
"Din păcate, sunt probleme sociale, iar noi nu răspundem de acest lucru. PoliĹŁia nu poate face altceva decât să dea amenzi, însă, dacă acestea nu sunt plătite, noi nu mai răspundem de acest lucru. Vorbim de un cadru legislativ ineficient şi recunosc că majoritatea acestor sancĹŁiuni este insolvabilă. De aici, poliĹŁia le trimite la primărie, iar cei de acolo ar trebui să cunoască mai multe detalii", a precizat Ioan Liviu Tăut, şeful poliĹŁiei din Maramureş.

• Primăria - "colecĹŁionară" de amenzi

Una dintre cauzele pentru care oamenii legii spun că nu pot să ia nicio măsură împotriva oamenilor străzii este faptul că mulĹŁi nu au domicilii stabile, astfel că le este imposibil să emită, pe numele lor, vreo sancĹŁiune.
"Multe persoane nu au domiciliu şi nu au cărĹŁi de identitate. În multe cazuri, deşi sunt împărĹŁite amenzi, nimeni nu le plăteşte", mai explică şeful poliĹŁiei din judeĹŁul nostru.
Cei de la primărie sunt şi ei depăşiĹŁi de situaĹŁie. Chiar dacă, în ultima perioadă, numărul romilor care îşi duc veacul pe străzile Băii Mari a crescut considerabil, autorităţile par a fi neputincioase. Circulă cu autobuzele fără a fi luaĹŁi la bani mărunĹŁi de controlori, îşi construiesc cocioabe ilegal, comit furturi ziua în amiaza mare, cerşesc, răstoarnă tomberoanele şi cară gunoaie de-a lungul oraşului ori circulă cu căruĹŁele prin centrul oraşului, fără nicio reĹŁinere.

• CăruĹŁaşii nu ĹŁin cont de lege

Directorul DirecĹŁiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Baia Mare, Vasile Barbul, recunoaşte că oamenii străzii încalcă legea fără a le păsa de autorităţi, însă, deocamdată, spune că nu există pârghii prin care să împiedice acest fenomen. Astfel, sfidând legea, cetăţenii sunt puşi în pericol, în timp ce oamenii străzii se bucură de libertatea de care au parte. "Există foarte multe amenzi neplătite, însă suntem legaĹŁi de mâini şi de picioare. Nimeni nu şi le plăteşte, iar mulĹŁi dintre cerşetori nu au domiciliu ori acte de identitate. Deocamdată, nu avem niciun proiect care să îi vizeze pe romi", declară Vasile Barbul. Acesta a ĹŁinut să explice că cele mai multe sancĹŁiuni contravenĹŁionale neplătite sunt acordate ĹŁiganilor care circulă cu căruĹŁa prin centrul oraşului, celor care cerşesc sau se prostituează.

• InfracĹŁionalitatea stradală - omniprezentă în Baia Mare

Îngrijorător este faptul că ultimul bilanĹŁ al Inspectoratului PoliĹŁiei Maramureş arată că, în judeĹŁul nostru, au crescut faptele de mică violenţă. În majoritatea cazurilor este vorba despre conflicte între concubini, rude ori vecini. Din totalul infracĹŁiunilor stradale sesizate în 2010, 38 au fost identificate în flagrant, iar 66% dintre acestea au fost identificate de structurile de ordine publică. Dacă în 2009 43% din infracĹŁiunile stradale erau comise în timpul zilei, în anul 2010 acestea au scăzut la 32%, implicit crescând numărul infracĹŁiunilor stradale comise în timpul nopĹŁii (de la 57%, la 68%). După locul de comitere, majoritatea faptelor a fost sesizată în municipiul Baia Mare (60%).

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.