Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 19.05.2011
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Vlad Mironescu, Ciprian Sterian
Titlul articolului: Băsescu: Cei care ţipă legat de predarea în română dormeau şi s-au trezit când a trecut legea
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/basescu-cei-care-tipa-legat-de-predarea-in-romana-dormeau-si-s-au-trezit-cand-a-trecut-legea-8274498



Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, într-o dezbatere organizată de Ziarul Financiar, că, în cazul legii privind predarea Istoriei şi Geografiei în limba română, parlamentarii care acum acuză acest fapt "dormeau într-un somn adânc" şi s-au trezit când a trecut legea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, într-o dezbatere organizată de Ziarul Financiar că, în cazul legii privind predarea Istoriei şi Geografiei în limba română, parlamentarii care acum acuză acest fapt "dormeau într-un somn adânc" şi s-au trezit când a trecut legea.

"Mă uitam chiar zilele trecute la nişte declaraţii de-astea supărate, că au dormit în Parlament şi a trecut nu ştiu ce lege în limba română pentru maghiari, ca şi cum dormise un partid. Dormiseră toate în Parlament şi s-a votat legea. Inclusiv cei care ţipau, dormeau într-un somn adânc şi s-au trezit când a trecut legea", a declarat Traian Băsescu.

 

El a spus că acest lucru nu este permis, fiind "o chestie de responsabilitate".

"Nu poţi să arunci vorbe... Noi ne-am supărat că am dormit, a trecut legea şi analiştii politici, analiştii economici să spună risc de instabilitate politică în România", a mai spus şeful statului.

Adoptarea iniţiativei "demagogice şi ultranaţionaliste" care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX vicepremierul UDMR Marko Bela.

Deputatul Mircia Giurgiu a propus, în proiect, abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale Istoria şi Geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.

Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit.

Comisia pentru învăţământ a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a avut o discuţie cu premierul Emil Boc în care au convenit ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie "blocată" în Senat.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.