Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua de Cluj
Anul şi data apariţiei: 21.01.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 3
Autorul articolului: Mihai Prodan
Titlul articolului: Romii strâmbă din nas. Nu le plac locuințele modulare pe care plătesc o chirie simbolică VIDEO/GALERIE FOTO
Numărul fotografiilor: 11
Acces online: https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/romii-mutati-in-locuintele-modulare-de-la-pata-rat-sunt-revoltati-vezi-in-ce-conditii-traiesc-video--galerie-foto--59324.html


Romii mutaţi de pe strada Coastei în locuinţele modulare din Pata Rât sunt nemulţumiţi de condiţiile pe care le-au găsit.

Chiria pentru un imobil nou din Pata Rât este de 21 de lei. Cu toate astea, romii nu sunt fericiţi şi văd doar lipsurile caselor.

Petru Greta (56 ani) este recunoscut ca liderul comunităţii încă dinainte ca aceste familii să fie mutate de pe strada Coastei şi este cel mai revoltat dintre toţi. Consideră casa cea nouă un lagăr.

"36 de familii am rămas fără nimic. Eu am investit în casa de pe Coastei, care a fost demolată, 300 de milioane de lei (30.000 lei noi-n.red.) din banii lucraţi de copii în străinătate, chit că nu era casa mea. Aici locuim trei familii într-o cameră ca un buncăr. E lagăr aici, lagăr de exterminare", îi spune Greta reporterului ziuadecj.ro, întrebat cum găseşte condiţiile din locuinţele modulare. Arată şi băile, una la patru camere: "şapa e turnată prost iar apa nu se scurge prin gura de scurgere ci pe lângă WC, în camera de lângă. Toate camerele au igrasie şi mucegai", spune el revoltat.

În fiecare dintre camerele puse la dispoziţie de Primăria Cluj-Napoca pentru romii relocaţi de pe Coastei locuiesc cel puţin opt persoane. Greta explică: "Când m-am mutat pe Coastei era acum 21 de ani. De atunci copiii au crescut, au făcut şi ei copii. Într-o cameră stăm trei familii".

 Romii au înfiinţat un "comitet al locatarilor", după cum se exprimă fiul lui Greta, Alexandru (35 ani). "Niciunul nu suntem mulţumiţi de condiţii. E igrasie, e mucegai în fiecare cameră, nu avem încălzire decât de la lemne, peste tot şapa a fost turnată strâmb", spune el. 

Unii dintre romii care locuiau pe Coastei ilegal, adică fără contract de chirie încheiat cu Primăria Cluj-Napoca, au primit totuşi locuinţe modulare în zonă. Între aceştia este şi Valentin Varga (23 ani), care locuieşte împreună cu concubina sa şi cu cei patru copii într-una dintre camerele locuinţelor modulare. Când reporterul a vizitat locuinţa, în aceasta se aflau opt persoane, dintre care cinci copii, iar în mijlocul podelei erau aruncate deşeuri electrice care urmau să fie sortate şi valorificate. 

Deşi nu se califica pentru a primi casa din Pata Rât, Varga nu este mulţumit de condiţii. "Nu ne putem lăsa copiii afară din cauza câinilor şi a ţiganilor de jos (locuinţele modulare sunt ridicate la 500 de metri în linie dreaptă de o colonie de barăci improvizate la marginea drumului în care locuiesc mai multe familii de romi - n.red.), să se joace sau să-i trimitem după ţigări. Aici nu pot munci - pe Coastei lucram ca zilier în Mărăşti, acum distanţa e prea mare şi nu se merită", i-a spus acesta reporterului ziuadecj.ro. Pe Coastei, Valentin Varga locuia ilegal iar acum a primit un contract de închiriere, totuşi spune că nu este mulţumit "pentru că uitaţi, e plin de mucegai după mobilă", şi pentru faptul că nu are apă caldă: " trebuie să facem baie aici în cameră şi să scoatem restul familiei afară".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.