Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 16-10-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Ameninţată cu infringementul, Italia renunţă la expulzările din motive imperative de siguranţă
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.cotidianul.ro/amenintata_cu_infringementul_italia_renunta_la_expulzarile_din_motive_imperative_de_siguranta-61245.html


Ameninţată cu infringementul, Italia renunţă la expulzările din motive imperative de siguranţă

Uniunea Europeană a cerut Italiei să înceteze să expulzeze cetăţeni comunitari din motive imperative legate de ordinea publică, aşa cum prevedea pachetul de măsuri antiimigraţie adoptat de autorităţile de la Roma.

"Uniunea Europeană a cenzurat decizia noastră conţinută în proiectul de decret legislativ legat de circulaţia cetăţenilor comunitari, care prevede expulzarea acestora pentru motive imperative legate de ordinea publică. În consecinţă, în ceea ce priveşte decretul, am hotărât să îl amânăm, în parte pentru că Uniunea poate să activeze procedura de infringement", a declarat ministrul italian de interne Roberto Maroni, în faţa Comisiei pentru spaţiul Schengen a Parlamentului de la Roma.

Practic, este vorba de un pas înapoi pentru Ministerul de Interne în ceea ce priveşte o normă de referinţă pentru politica acestui Guvern, comentează Il Sole 24 Ore.

Potrivit lui Maroni, Comisia Europeană consideră că textul încalcă normele europene "pentru că prevede expulzarea propriu-zisă" a imigranţilor, spre deosebire de decretul Amato, care cerea ca acestora să li se înmâneze ordine de îndepărtare de pe teritoriul Italiei. Decretul Amato a fost adoptat de Guvernul italian în toamna anului trecut, a două zi după uciderea Giovannei Reggiani, pentru care este suspectat românul de etnie romă Nicolae Romulus Mailat. Acesta este judecat începând din luna septembrie de un tribunal de la Roma.

După venirea la putere a dreptei, Parlamentul italian a aprobat un pachet controversat de măsuri pentru combaterea imigraţiei ilegale, care a fost propus de Guvernul de la Roma. Acesta prevede delictul de imigraţie ilegală, care poate fi sancţionat cu închisoarea de la şase luni la patru ani, suplimentarea cu o treime a pedepselor în cazul în care infracţiunile sunt comise de un imigrant ilegal, expulzări mai facile şi pedepse cu închisoarea de la şase luni la trei ani pentru proprietarii care îşi închiriază locuinţele unor imigranţi ilegali. Cea mai criticată măsură de către politicienii români şi europarlamentari este amprentarea romilor, în cadrul unui recensământ desfăşurat în taberele de nomazi.

UE a respins sistemul normativ pus la punct de Italia şi pentru că include un mecanism automat de expulzare pentru cetăţenii comunitari, pentru motive de siguranţă publică, fără o evaluare a fiecărui caz în parte, mai scrie cotidianul italian.

Şapte sute patru persoane fără identitate au fost descoperite în urma recensământului cetăţenilor de etnie romă care s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni la Roma, relata miercuri corespondentul în Italia al Radio România Actualităţi, citat de RADOR. Cea mai mare parte dintre ei sunt sârbi şi bosniaci, mulţi sunt născuţi în Italia, dar cu părinţi imigranţi ilegali. În total, numărul nomazilor este de 4.268, susţine un voluntar al Crucii Roşii italiene citat de cotidianul E Polis.

Voluntarii Crucii Roşii sunt cei care au efectuat operaţiunea de recensământ, în urma interviului eliberând nomazilor o legitimaţie de sănătate. Cifra declarată de ei este cea a legitimaţiilor distribuite în taberele de nomazi din capitala Italiei. Cu toate acestea, la Prefectura Romei se vehiculează cifra de aproximativ 7.000 de romi, oricum un număr mic faţă de cel estimat de primarul Gianni Alemanno la începutul recensământului, de aproximativ 12.000 de nomazi.

Concluziile recensământului vor fi date publicităţii în 20 octombrie, transmite Agenzia Multimediale Italiana (AMI), în pagina sa electronică. Voluntarii Crucii Roşii îşi încheie în prezent activitatea la taberele Castel Romano şi Candoni. Săptămâna viitoare, informaţiile strânse vor fi transmise prefectului Romei, Carlo Mosca. NewsIn

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.