Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 1/8/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Anca Simina
Titlul articolului: Băsescu către romii din Italia: „Vă aşteptăm acasă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.expres.ro/articole/detalii-articol/814676/Basescu-catre-romii-din-Italia-Va-asteptam-acasa/


Numele cotidianului

Articolul: 

Băsescu către romii din Italia: „Vă aşteptăm acasă“

 

 

Anca Simina

Vineri, 01 August 2008

Preşedintele a mai ratat o ocazie de a avea o poziţie publică tranşantă în privinţa campaniei de amprentare din Peninsulă.

Obaie de mulţime printre romii de la marginea Romei, două ore de discuţii cu premierul Silvio Berlusconi, o poziţie publică evazivă privind amprentările, dar şi o insultă la adresa unei ziariste italiene. Acesta ar fi bilanţul celor câteva ore petrecute ieri de preşedintele Traian Băsescu, într-o vizită de lucru în capitala Italiei. Şeful statului s-a fotografiat cu romii, i-a chemat acasă, a dezbătut deficienţ ele uninominalului cu diaspora, a glumit cu premierul italian în faţa presei, dar a ratat încă o dată ocazia de a fi tranşant în legătură cu amprentarea romilor.

Băsescu i-a precizat iritat unei ziariste din presa italiană că „guvernul român nu aprobă toate măsurile guvernului italian“, a vorbit de „un non-paper (un document de lucru - n.r.) cu comentariile noastre legate de legislaţia italiană privind identificarea cetăţenilor“ pe care i l-a înaintat ministrului italian de interne, Roberto Maroni, dar nu a precizat, concret, care ar fi obiecţiile Bucureştiului. Mai mult chiar, la finalul întâlnirii cu Berlusconi, preşedintele s-a declarat convins că „guvernul italian a luat măsuri de securitate pentru protejarea propriilor cetăţeni“.

„Nu vom proteja infractorii“


„Măsurile nu au fost îndreptate împotriva cetăţenilor români, ci a celor care nu aveau acte de identitate sau au încălcat legea. (...) Statul român îşi va proteja cetăţenii oriunde s-ar afla, dar nu vom cere autorităţilor altui stat să protejeze infractori români“, a explicat Băsescu, după ce Berlusconi calificase campania de amprentare drept „o acţiune normală de apărare a cetăţenilor noştri“ rezultată din popularea în proporţie de 40% a închisorilor italiene cu infractori străini.
 
„Nu există niciun fel de discriminare. Amprentarea minorilor este o măsură prin care se garantează acestor copii dreptul de a merge la şcoală“, a mai spus Berlusconi. Printre amabilităţi şi glume cu premierul de la Roma, preşedintele a ţinut să menţioneze la rândul său că le-a transmis italienilor „o anumită îngrijorare“, aceea că „românii ar putea să aibă impresia că în Italia cetăţenii români sunt discriminaţi“, dar a precizat că „nu o considerăm reală“. În plus, el a insistat să clarifice condiţiile de amprentare a minorilor, dând de înţeles că demersul ar fi unul justificat.
 
„A fost extrem de clar exprimat punctul de vedere că cetăţenii români, indiferent de etnie, sunt cetăţeni ai UE“, a mai spus Băsescu, asumându-şi că „parte din minoritatea romă, cetăţeni români, se află pe teritoriul Italiei“ înainte ca programele de integrare a acestei minorităţi să se fi încheiat la noi. În plus, a admis preşedintele la Roma, se poate vorbi de „un eşec parţial de integrare a romilor în societatea românească“. În aceste condiţii, statul român s-a oferit să contribuie la integrarea romilor în Italia şi să colaboreze cu autorităţ ile de la Roma pentru îmbunătăţirea programelor de integrare de la noi.

Jigniri pentru presa italiană


Vizita la Roma nu a rămas însă lipsită de incidente. Enervat de constatarea unei ziariste din Italia cum că „guvernul român aprobă măsurile guvernului italian“, Băsescu nu a prezentat obiecţiile pe care le-ar avea, ci i-a replicat pe un ton tăios: „N-aţi înţeles mai nimic sau nimic din ce am spus. Ha ha ha“. În schimb, preşedintele s-a arătat foarte deschis cu romii din tabăra de nomazi Candoni, care l-au întâmpinat cu aplauze.

„Înţelegem o parte din măsurile guvernului italian, dar niciodată nu vom accepta ca tratamentul cetăţenilor romi din Italia să fie diferit faţă de cel aplicat cetăţenilor europeni. Şi vă mai spun cinstit un lucru: vă aşteptăm acasă“, le-a spus Băsescu.

FĂRĂ PROTOCOL

Silvio şi Traian, demonstraţie de prietenie

În trimpul petrecut împreună, Silvio Berlusconi şi Traian Băsescu s-au întrecut în amabilităţi şi glume care au depăşit limitele protocolului, în văzul presei. Situaţia încordată de la nivelul opiniei publice a fost acoperită de cei doi lideri printr-o adevărată demonstraţie publică a relaţiei lor apropiate. „Prietenia dintre Silvio Berlusconi şi preşedinte, care-şi spun Silvio şi Traian, e o prietenie care durează de ani buni. În plus, aparţinem PPE. E o ocazie în plus să ne vedem, să colaborăm, să ne ironizăm“, a epatat Berlusconi, bătându-l din când în când pe umăr pe Băsescu.

Cunoscută fiind prietenia veche cu fostul premier Adrian Năstase, Berlusconi a ţinut să amintească şi de implicarea sa ca fiind „cel mai puternic avocat“ la momentul susţinerii aderării României la UE. Ca dovadă de apropiere, Băsescu a plusat şi el, în final. „Silvio, Silvio“, l-a strigat el pe Berlusconi să mai dea o dată mâna pentru fotografi. La întoarcere Băsescu a catalogat relaţia cu Italia drept „excelentă“ şi a anunţat că guvernele din cele două ţări vor avea o primă şedinţă comună în octombrie.

SECURITATE

Armata coboară pe străzile italiene

Vizita lui Băsescu la Roma vine pe fondul intensificării măsurilor luate de autorităţile italiene pentru combaterea infracţiunilor atribuite străinilor. Miercuri, Primăria Veronei a anunţat că cerşetoria - o ocupaţie a romilor stabiliţi în localitatea italiană - va fi interzisă, fiind pedepsită cu o amendă de 100 de euro şi confiscarea banilor. Una dintre cele mai controversate măsuri pentru securitate va intra în vigoare luni, atunci când armata va coborî pe străzile marilor oraşe pentru a lupta împotriva infracţiunilor.

Zilele trecute, chiar primarul Romei, Gianni Alemanno, s-a distanţat de decizia guvernului din care face parte partidul său şi a insistat ca militarii să păzească numai obiectivele importante ale oraşului, pentru a nu-i speria pe localnici şi pe turişti.

 460 de romi trăiesc în tabăra vizitată de Băsescu

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.