Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 15.01.2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Claudia Sas, Bianca Pădurean, Gerhald Ernst
Titlul articolului: Dispariţia tragică a unui copil de 4 ani a dat şansă la viaţă altor trei copii
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.adevarul.ro/dosar/Timisoara-Tragedia_care_a_dat_viata_0_408559750.html


În urmă cu o săptămână, un tată şi fiul său de numai 4 anişori se grăbeau să o ia acasă pe mamă de la serviciu. Au intrat cu maşina într-un TIR. Micuţul de 4 ani va fi înmormântat mâine.

Tragedia lor le dă însă viaţă altor trei copii. O echipă formată din medici de la Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Târgu-Mureş a coordonat triplul transplant de organe care a avut loc ieri. Doi băieţi cu grave probleme renale au primit rinichii lui Denis. Inima micuţului a redat copilăria unei fetiţe din Reghin.

„În 2000 am mai efectuat un transplant, la o fetiţă de 13 ani, dar acesta este primul transplant realizat la un copil atât de mic şi mai ales la o greutate aşa de redusă. Din cauza bolii, pacienta avea, la 3 ani, doar nouă kilograme. După operaţie, suntem mulţumiţi de starea pacientei. Primele două-trei zile sunt critice. Oricum, fetiţa va urma un tratament toată viaţa", a spus dr Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cadriovasculară Pediatrică, cel care a coordonat operaţia.

Transplantul de inimă reprezintă o premieră, fiind „cel mai mic pacient de până acum, ca vârstă", după cum ne-a declarat Victor Zota, coordonatorul naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant. El a spus că până ieri „recordul" îl deţinea un transplant de inimă făcut unui copil de 6 ani, care trăieşte şi acum.

Scapă de o boală cumplită

Camelia Chirteş, din Reghin, suferea, de la un an şi trei luni din cauză că muşchiul cardiac era slăbit şi nu mai putea pompa sângele. La cei trei ani, specialiştii îi dădeau şanse foarte mici de supravieţuire şi de doi ani aşteapta o inimă nouă.

„Camelia slăbise foarte mult, obosea repede şi îmi cerea mai tot timpul s-o iau în braţe. Totuşi, este foarte înţeleaptă. Ştia şi înţelegea că inima ei este bolnavă şi că trebuie să ia medicamente, chiar dacă este foarte mică. Le mulţumesc tuturor medicilor care au participat la intervenţie, dar şi familiei copilului care a acceptat să doneze inima micuţului lor, pentru ca fetiţa mea să aibă o şansă la viaţă", a spus  cu lacrimi în ochi Viorica Chirteş, mama micuţei.

Coşmarul dializei

Şi vieţile micuţilor Vasile (5 ani) şi Cristian (2 ani) se vor schimba pentru totdeauna, graţie rinichilor pe care i-au primit, ieri, la Cluj-Napoca. Cristian Meniş s-a născut în Italia, la Napoli, într-o familie de rromi. Medicii şi-au dat seama că are probleme cu rinichii când avea 1 an.

„Am văzut cum se umflă la faţă", povesteşte Mariana Dumitru, mama micuţului. De atunci, Cristian trăieşte cu ajutorul dializelor. A fost trimis la Cluj-Napoca de la Spitalul Fundeni, din Bucureşti. „Copilul s-a născut cu insuficienţă renală, nefroftizie. Din această cauză are dezvoltarea fizică a unui copil de opt luni", a precizat profesorul Mihai Lucan, directorul medical al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj.

Celălalt primitor este un băiat de cinci ani din Baia Mare. Vasile Filip are probleme cu rinichii de şase luni. A făcut şi el dializă, apoi tratamente medicamentoase şi regim. „El suportă mai bine decât alţii tratamentul, merge la grădiniţă, se poate juca", spune Anamaria Filip, mama băieţelului de 5 ani, conştientă de şansa fiului ei la o viaţă normală.

Patru ore de operaţii

Camelia Chirteş a primit inima lui Denis  Foto: Arhiva personală

Operaţiile celor doi copii au început la 13.00 şi s-au terminat în jurul orei 17.00. După circa patru ore, echipa coordonată de medicul Mihai Lucan a terminat cele două transplanturi.

„Copiii sunt bine, se află la Reanimare atent supravegheaţi. Operaţia a decurs foarte bine", a declarat profesorul Lucan. În cel mult două săptămâni, micuţii îşi vor relua viaţa, fără a mai avea de suportat calvarul dializei.

"Din cauza bolii, Camelia avea, la 3 ani, doar nouă kilograme. După operaţie, suntem mulţumiţi de starea pacientei. Primele două-trei zile sunt critice. "
Horaţiu Suciu
medic

"Le mulţumesc tuturor medicilor care au participat la intervenţie, dar şi familiei copilului care a acceptat să doneze inima micuţului lor."

Viorica Chirteş
mama Cameliei

România, codaşă la transplanturi

Costurile unui astfel de transplant se ridică, în România, la 60.000 de euro. Medicii spun, însă, că acestea pot varia, în funcţie de vârsta pacienţilor. Cu cât pacientul este mai tânăr, cu atât intervenţia este mai dificilă şi mai costisitoare. Costurile operaţiilor de ieri au fost suportate în totalitate de Agenţia Naţională de Transplant.

În Occident, transplanturile sunt mult mai frecvente decât în România. „Există o rată a donării, iar România este undeva la coadă, poate chiar pe ultimul loc. S-au făcut progrese faţă de acum şase ani. Anul trecut s-au făcut 40-50 de donări, adică o medie de două donări la milionul de locuitori", spune dr Horaţiu Suciu.

Filmul fericirii, întrerupt de un TIR

Drama familiei Voichescu din satul Părul, judeţul Timiş, a început în urmă cu o săptămână, când tatăl s-a urcat cu Denis (4 ani) în maşină şi au plecat s-o ia de la muncă pe mama băiatului. Pe şosea, tatăl nu a acordat prioritate de trecere şi a intrat într-un TIR. Accidentul i-a fost fatal lui Denis.

Ajuns la spital în stare gravă, după trei zile a intrat în comă profundă. De aici a început iadul pentru cei doi părinţi. „Au plâns tot timpul, de când au venit până când s-a întâmplat. Au înţeles termenul de moarte cerebrală şi după lungi discuţii au înţeles că singurul lucru pe care-l pot face este să salveze viaţa altor copii. Sunt oameni tineri, oameni simpli", a spus Dan Ilincariu, coordonatorul echipei de Transplant din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Familia Voichescu este împietrită de durere. Mai au doar o zi în care pot privi chipul care în urmă cu două săptămâni le înveselea casa. „Denis a fost iubit pentru că a fost un copil special, respectuos, simpatic, s-a bucurat de fiecare zi. Chiar şi după accident credeam că se mai poate face ceva pentru el. Chiar dacă a salvat trei vieţi, noi l-am pierdut pe el", a spus mătuşa copilului, Aurora Cuzmanovici.

Ea a mai declarat că familia a luat greu decizia de a dona organele lui Denis şi au făcut asta ca măcar alţi părinţi să nu trăiască tragedia lor. „Au vrut să facă un bine pentru alţi părinţi şi copii chiar dacă asta însemna pierderea lui Denis. Decizia nu a fost luată peste noapte. E o mângâiere pentru ei că Denis, la doar patru ani, a făcut un bine altor copii ca şi el", a mai spus mătuşa.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.