Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 19/10/2011
Tematica: Tinerii romi - condiĹŁiile sociale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Ioana Nicolescu, Iulia Enache
Titlul articolului: Un ziarist BBC, pus pe fugă cu pietre de romii din Huedin
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/international/video-un-ziarist-bbc-pus-pe-fuga-cu-pietre-de-romii-din-huedin-8881318


"ViaĹŁa secretă a copiilor cerşetori din Marea Britanie" prezintă cazurile unor copii romi de origine română urmăriĹŁi timp de mai multe luni pe străzile din Londra de reporterii emisiunii Panorama, transmite BBC News Online, comparând această înregistrare cu viaĹŁa unui Oliver Twist al secolului XXI.

Una dintre fetiĹŁele urmărite, pe care reporterii au numit-o Alice, pare să aibă cel mult patru ani dar este experimentată în cerşit. Purtând un batic alb, ea foloseşte o cabină telefonică pentru a-şi face nevoile şi caută mâncare prin gunoaiele de la McDonalds, în timp ce cerşeşte indiferent de vreme.

Proprietarul unui restaurant din zonă susĹŁine că unii copii strâng câte 500 de lire sterline (570 de euro) pe zi. Alice îi dă fiecare bănuĹŁ unei femei care are cel mult 20 de ani şi care s-a dovedit a fi mama ei.

Reporterii au mai filmat o femeie care controlează câĹŁiva copii, inclusiv un băiat de patru ani, pe care l-au numit Lou. Ei cerşesc în apropierea unei moschei şi abordează credincioşii după fiecare rugăciune de vineri. Deşi vizează în special turiştii bogaĹŁi din Orientul Mijlociu, majoritatea nu sunt musulmani, ci sunt romi de origine română.

Urmărirea lui Lou i-a adus pe reporteri în faĹŁa unei case închiriate din Ilford, în Essex, unde era parcată o maşină BMW X5. Din casă ieşeau şi intrau numeroşi copii şi adulĹŁi, între care Ioan Rostaş şi soĹŁia lui Stela, precum şi fiica acestora, Vandana, anchetaĹŁi pentru fraudarea serviciilor sociale britanice. De asemenea, reporterii au urmărit familia Rostaş până în România, la Huedin, unde aceasta deĹŁine două case, o vilă luxoasă la stradă şi o casă mai mică pe o alee lăturalnică. În faĹŁa casei mari a fost văzută aceeaşi maşină BMW X5, care se aflase şi în faĹŁa casei închiriate din Marea Britanie. Mai mult, britanicii l-au văzut şi pe "Lou" împreună cu familia lui de romi.

Totodată, reporterii BBC au urmărit-o şi pe micuĹŁa Alice şi au descoperit că ea şi mama ei, Denisa Mazarache, locuiesc într-o casă închiriată din Slough, unde au venit din Feteşti, în sudul României. Ajunşi în Feteşti, reporterii au bătut la uşa Denisei Mazarache, o căsuţă construită recent cu o grădină mare în faţă, unde le-a răspuns un bărbat care a declarat că nu ştie unde se află aceasta.

La o altă casă, deĹŁinută de un membru al familiei, a fost găsită însăşi Denisa, care a recunoscut, în engleză, că a cerşit la Londra în urmă cu un an, dar care a susĹŁinut că nu mai face acelaşi lucru în prezent. Ea afirmă că fiica ei merge la grădiniţă, iar ea şi-a găsit un loc de muncă. În realitate însă, femeia a fost filmată cu numai două luni în urmă cerşind pe străzile din Londra.

Directorul ECPAT International (organizaĹŁie ce luptă împotriva exploatării copiilor), Christine Beddoe, spune că este o crimă să-i obligi pe copii să lucreze pe stradă, să le distrugi sănătatea şi să îi laşi fără educaĹŁie şcolară. "Or să crească mari crezând că cerşitul este singura modalitate prin care pot să facă bani în viaţă", spune Beddoe.

De cele mai multe ori, poliĹŁia din Marea Britanie nu îi lasă pe copii să cerşească în stradă, dar există şi excepĹŁii. PoliĹŁiştii sunt îngrijoraĹŁi că modul de viaţă al ĹŁiganilor români care cerşesc pe străzile Londrei îi expun la riscul de a fi racolaĹŁi de bandele criminale locale. "Este sclavia modernă. Cum să accepte un copil de patru ani să fie exploatat în aşa fel? Nu au de unde să ştie că este ilegal să cerşeşti pe străzile oraşelor din Marea Britanie, sunt doar nişte copii", spune comisarul Bernie Gravett.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.