Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 03.12.2011
Tematica: Tinerii romi - educaţia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Mădălina Sofronie
Titlul articolului: „Zâna bună“ dintr-o altfel de poveste
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/locale/slobozia/Zana_buna_dintr-o_altfel_de_poveste_0_602339848.html


Tânăra Raluca Marin (19 ani) din localitatea ialomiţeană Traian s-a oferit să devină voluntar al Centrului Social Multifuncţional din localitate şi să schimbe soarta sumbră a 20 de copii năpăstuiţi.

In momentul în care a decis să devină  educator voluntar al copiilor de la Centrul Social Multifuncţional al comunei ialomiţene Traian, localitatea unde ea trăieşte alături de familia sa, tânăra Raluca Marin (19 ani), s-a gândit ca micuţii defavorizaţi cărora le poartă de grijă să aibă parte de o copilărie fericită.

Stigmatizaţi încă de mici, aceşti copiii au fost aruncaţi într-un colţ asemeni unor jucării stricate, pe care nimeni nu a încercat să le repare. Teama, deziluzia,  indiferenţa oamenilor mari, dar şi faptul că provin din familii dezorganizate sau greu încercate de soartă, i-a transformat pe aceşti copiii, fără voia lor, în personajele negative ale poveştii numite viaţă.

Astfel că, aveau nevoie de un erou, care să-i ajute şi să îi sprijine. Raluca şi-a asumar rolul de „zâna bună“ şi încearcă acum să rupă vraja aruncată peste micuţii din basmul încărcat de durere.

„Îi vedeam tot timpul pe stradă şi mă uitam la ei cât de nefericiţi sunt. Oamenii mari se purtau ciudaţi cu ei. Tocmai de aceea mi-am dorit să fac ceva pentru ei, pentru că ştiu că au cum să ajungă oameni de viitor“, este părerea tinerei.

Îngeri cu chip de demoni

Primele ore au făcut-o pe Raluca să vadă copilăria cu alţi ochi decât şi-ar fi putut imagina vreodată. Elevi la şcoala din localitate, cei 20 de copii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani de care a fost lăsată să se ocupe la centrul din comuna Train, trăiau într-o realitate curdă, despre care tânăra nu credea că poate exista.

Aveau un comportament violent, vocabularul lor era alcătuit din cuvinte ce cu greu pot fi rostite chiar şi de gura oamenilor mari, iar interesul lor pentru şcoală era foarte scăzut.

Aflaţi în pragul analfabetismuluim mulţi dintre ei abia dacă ştiau să scrie şi să citească. Cei care bâjbâiau lierele pe carte nu ştiau să socotească.

„Aceşti copii erau de nerecunoscut. Sunt destul e mari şi nu ştiau foarte multe lucuri pe care le-ar şti un copil normal. Mulţi dintre ei nici literele nu le recunoşteau. Mi-a fost tare milă de ei“, spune Raluca.

Vremea schimbării

Centrul îşi deschide porţile la primele ore ale dimineţii, iar Raluca îşi petrece alături de elevii săi aproximativ patru ore. În tot acest timp, tânăra se străduieşte să rupă vraja nemiloasă aruncată peste eroii din povestea sa.

Odată ajunşi în centru, micuţii au parte de lecţii interactive, altfel decât la şcoală. Sunt învăţaţi să scrie şi să citească, să socotească şi cel mai important cum să se comporte în societate.

„Copiii sunt foarte bucuroşi de faptul că vin aici. Le place foarte mult şi se simt bine. Văd cum şi ei vor să înveţe ceva. Tot timpul spuneau că la şcoală sunt consideraţi «proştii clasei» de către ceilalţi colegi“.

Rezultatele schimbării s-au văzut în ceea ce priveşte rezultatele şcolare ale copiilor. Din elevi de nota cinci, aceştia au început acum să ia chiar şi note de şapte.

Mai mult, a fost surprinsă cu câtă repeziciune copiii asimilează informaţiile pe care ea le transmite. După ce a reuşit să le predea toată tabla înmulţirii, la câteva zile, un băieţel rrom de doar 10 ani, a venit la ea şi i-a arătat că o şite pe toată.

„Era în faţa mea şi scria pe foaie toată tabla înmulţirii. Am fost plăcut impresionată de acest lucru. Alţii vin şi îmi spun că acum e mai bine la şcoală pentru ei. Se laudă că primesc note bune şi sunt foarte bucuroasă când aud acest lucru“, spune tânăra încrezătoare.

Pregătiri pentru  sărbători

Anul acestea, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Raluca s-a hotărât să facă în cadrul Centrului Social Multifuncţional un spectacol, la care să participe toţi copiii.

Alături de micuţi ea va pune în scenă mai multe momente dramatice, dar şi un spectacol de colinde şi dansuri. Prin acest lucru, speră ca Moş Crăciun să le lase sub bradul împodobit copiilor de care are grijă cadourile pe care ei le aşteaptă.

„Lucrăm de zor la acest spectacol de Crăciun. Sperăm să putem găsi resurse pentru ca să putem lua copiilor mici cadouri“a adăugat Raluca.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.