Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 13.12.2011
Tematica: Tinerii romi - educaţia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Ioana Raluca Ghioarcă
Titlul articolului: Campanie pentru integrarea în școlile de medicină a romilor: „Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/campanie-pentru-integrarea-in-scolile-de-medicina-a-romilor-copiii-romi-viseaza-ce-i-las-95.html


Nu-i acceptăm ca fiind egali cu noi, nu le încredinţăm instrumentele de creştere socială pe care le avem noi, şi nu le acordăm încredere. Toate astea pentru că aşa am fost învăţaţi. Ei sunt tinerii şi copiii romi cărora cei mai mulţi dintre români le prevăd un viitor sumbru. „Statistic, marginalizarea cu care romii şi-au început cariera în România s-a conservat”, a precizat Mircea Toma, preşedintele Active Watch la conferinţa de lansare a unui proiecte de sprijinire a profesioniştilor romi.

 

Ei sunt tinerii şi copiii romi cărora cei mai mulţi dintre români le prevăd un viitor sumbru. „Statistic, marginalizarea cu care romii şi-au început cariera în România s-a conservat”, a precizat Mircea Toma, preşedintele Active Watch la conferinţa de lansare a unui proiecte de sprijinire a profesioniştilor romi.

Cercul vicios al discriminării

Rezultatul discriminărilor îl reprezintă stigmatul şi neintegrarea socială. „Stresul confruntării cu majoritatea e atât de mare încât te face să nu vrei să ieşi în lume, să te simţi mai bine printre ai tăi”, explică psihologul şi psihoterapeutul Mugur Ciumăgeanu. Lipsa accesului la locuri de muncă duce la sărăcie, iar sărăcia scade considerabil şansele ca tinerii şi copiii romi să evolueze, ieşind din cercul vicios al discriminării. „95% din populaţia de etnie romă din România este săracă. Dintre aceştia 20% trăiesc sub limita de supravieţuire, la nivel de venit”, precizează Mircea Toma.

Program social cofinanţat cu fonduri UE

Concluzia la care s-a ajuns la nivel înalt a fost că cercul vicios poate fi spart doar cu ajutor unor programe sociale. Din acestă categorie face parte programul cofinanţat din fonduri europene „O generaţie de specialişti romi în domeniul medical”, care îşi propune să încurajeaze performanţele academice ale tinerilor romi care se pregătesc pentru o carieră în domeniul medical. În perioada 2008-2011 proiectul a fost sprijinit de două organizaţii ungureşti (Open Society Insitute Budapesta şi Roma Education Fund Ungaria), iar a patra ediţie a proiectului (2011-2012) este implementată cu ajutorul agenției de monitorizare a presei ActiveWatch.

Burse şi îndrumare profesională

Proiectul, susţinut cu autorul campaniei media „Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze”, are două componente de bază. Componenta de mentorat, burse şi tabără de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale. Componenta de tutorat şi tabere de motivare se adresează elevilor din ultimul an de liceu, care vor beneficia de sesiuni de pregătire pentru examenul de admitere la instituţii de învăţământ cu profil medical.

Pentru cei mai mulţi tineri romi aspiranţi la un loc de muncă în sistemul sanitar, ajutorul material poate face diferenţa. „Majoritatea romilor au probleme financiare. E greu să te susţii în facultate fără ajutor material, mai ales într-o facultate cum este cea de Medicină care nu îţi permite să ai un job part-time”, a declarat Cornel Gurgu, student la medicină în Bucureşti şi bursier al proiectului. „Suntem aproape 100 de romi care încercăm să facem parte din sistemul sanitar şi sper să facilităm astfel accesul romilor la serviciile de sănătate”, a adăugat tânărul.



 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.