Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), este de părere că o posibilă adunare a românilor, ca reacţie la Marea Adunare a Aleşilor din Secuime de la Odorheiu Secuiesc, nu ar favoriza relaţiile interetnice din Secuime, transmite corespondentul NewsIn. Antal Arpad a declarat, vineri, că autonomia Ţinutului Secuiesc rămâne un deziderat pentru care secuii vor lupta, dar acest lucru nu înseamnă că nu se doresc relaţii bune cu românii din zonă. Potrivit primarului, o eventuală manifestare a românilor împotriva autonomiei, despre care conducerea Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna a vorbit, nu ar fi potrivită şi nu ar detensiona relaţiile dintre români şi maghiari. Primarul din Sf.Gheorghe a mai spus că evoluţia relaţiilor româno – maghiare din zonă depinde în mare măsură de politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile româneşti, accentuând că autonomia teritorială nu trebuie să-i sperie pe români. “Am convingerea că dacă-i vom convinge (pe români, n.r.) cu argumente economice concrete, vor avea de câştigat din această autonomie ca persoane, familii, comunitate. Nu mă aştept ca românii să obţină pentru secui autonomia Ţinutului Secuiesc, însă sper să fie un parteneriat sincer între ei şi maghiari şi să scăpăm de sintagma „aşa-zisul Ţinut Secuiesc”, pentru că nu vorbim de un aşa- zis pământ, ci chiar de Ţinutul Secuiesc”, a spus Antal. Conducerea Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna ia în calcul ca în funcţie de ce se va decide la Adunarea „aleşilor din Secuime din luna septembrie să organizeze o adunare a românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, prin care să-şi exprime punctul de vedere împotriva autonomiei. Vicepreşedintele Forumului, Ioan Lăcătuşu, a declarat că o variantă de reacţie luată în calcul o reprezintă organizarea unei adunări a reprezentanţilor comunităţii româneşti - consilieri locali, judeţeni, primari, viceprimari, liderii comunităţilor româneşti, asociaţiilor civile şi liderilor religioşi, în care se va exprima un punct de vedere comun împotriva autonomiei. „Luăm în calcul, în funcţie de ce se va decide la Odorheiu, o adunare a reprezentanţilor românilor din Covasna, Harghita, Mureş. Avem datoria ca alături de liderii comunităţii româneşti din Harghita şi Covasna constituiţi în cadrul Forumului să avem, alături de reprezentanţii românilor din Mureş, un punct de vedere”, a spus Lăcătuşu. Potrivit acestuia, punctele de vedere care ar fi exprimate la adunarea românilor vor fi raţionale, echilibrate, în interesul românilor şi al concetăţenilor maghiari, dar va fi un punct de vedere clar şi o delimitare categorică faţă de orice formă de autonomie teritorială. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize.
|