Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 15.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raluca Dumitriu, Adrian Popescu
Titlul articolului: Marko: UDMR nu vrea o radicalizare a discursului, dar preşedintele ne împinge
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/marko-udmr-nu-vrea-o-radicalizare-a-discursului-dar-presedintele-ne-impinge-3925997



Liderii Uniunii tind spre o radicalizare a discursului politic după ce preşedintele Traian Băsescu a arătat, sâmbătă, la Covasna, că Uniunea a fost „un profitor de voturi în secuime” şi că, prin Constituţie, nu este permisă niciodată autonomia teritorială

Marko Bela i-a transmis lui Traian Băsescu faptul că nu este nevoie de „politicieni atotştiutori”, în timp ce Gyorgy Frunda l-a acuzat pe preşedinte că vrea să divizeze comunitatea maghiară

„E mai mult decât bizar: acum o lună şi jumătate, Traian Băsescu ne-a vrut în Guvern, am avut o înţelegere şi acum ne trezim că suntem un partid profitor de voturi. Dacă în decembrie am fost buni, brusc am devenit profitori de voturi. Când a avut preşedintele dreptate? Acum sau în urmă cu o lună şi jumătate?”, a comentat, ieri, preşedintele UDMR, Marko Bela, atacul lansat de şeful statului, la Covasna, când a declarat că Uniunea a fost „un profitor de voturi în secuime” şi că el îşi menţine afirmaţiile făcute la Budapesta, potrivit cărora, prin Constituţie, nu este permisă niciodată autonomia teritorială. Marko Bela a atras atenţia că declaraţiile din ultima vreme ale lui Traian Băsescu ar putea radicaliza discursul UDMR.

„Domnul Traian Băsescu ne împinge spre o polemică cu domnia sa şi astfel se deviază atenţia opiniei publice într-o direcţie nedorită, când avem probleme legate de buget, criză. Nu vrem o radicalizare a discursului nostru...”, a spus Marko. El s-a arătat nemulţumit de faptul că preşedintele ar fi început să le dea lecţii despre secuime reprezentanţilor maghiari. „E foarte bine că Traian Băsescu vine în Ţinutul Secuiesc. A fost de câteva ori şi acum ştie mai bine decât noi care sunt problemele. Ne dă lecţii. Noi nu avem nevoie de politicieni atotştiutori”, a mai spus liderul UDMR.

“Traian Băsescu este deja în dublă campanie, pentru europarlamentare şi pentru preşedinţie. Prin discursul său a urmărit să divizeze comunitatea maghiară şi să prindă voturi şi de acolo”, a declarat şi senatorul UDMR, Gyorgy Frunda. Acesta l-a caracterizat de Băsescu ca fiind „un tipic «domn Ţine-Minte»” pentru că nu a uitat faptul că reprezentanţii UDMR s-au pronunţat în favoarea suspendării sale din funcţia de preşedinte.
Şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, i-a transmis un mesaj lui Traian Băsescu, acela că reprezentanţii maghiari ai administraţiilor publice locale şi judeţene din Harghita şi Covasna nu vor renunţa niciodată la dezideratul privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Băsescu: „UDMR ar trebui să fie un partener loial”

La nici o săptămână după ce fusese huiduit la mitingul autonomist de la Sfântu Gheorghe, pus la cale de UDMR prin intermediul bisericilor maghiare - la care a fost somat să-şi retragă declaraţia de la Budapesta despre „autonomie teritorială, niciodată” şi să-şi ceară „scuze publice pentru jignirea gravă adusă secuimii” - preşedintele Traian Băsescu a descins, vineri după-amiază, împreună cu soţia, în staţiunea Covasna. După întâlniri cu şefii administraţiilor locale din Covasna şi Harghita, cu şefii inspectoratelor de poliţie şi ai SRI şi cu prefecţii şi subprefecţii celor două judeţe, Băsescu a anunţat că miniştrii Transporturilor, Dezvoltării, Turismului, Sănătăţii, Mediului şi Educaţiei vor veni în Covasna şi Harghita pentru o evaluare „la faţa locului” a problemelor şi a necesarului de investiţii.

El a precizat că, pentru starea economică precară din Covasna şi Harghita, o bună parte din vină revine politicienilor UDMR, „care după ’92 nu au prea lipsit de la putere, dar au făcut prea puţin pentru aceste două judeţe”. „Nu spun acest lucru pentru că aş fi într-o dispută politică cu UDMR-ul, dar mi-ar plăcea ca UDMR-ul să fie un partener loial al unei discuţii despre cele două judeţe şi nu doar un profitor de voturi”, a precizat Băsescu.

Cât priveşte autonomia teritorială a aşa-zisului Ţinut Secuiesc, Băsescu s-a arătat cât se poate de tranşant: „Da, fără rezerve, pentru descentralizare şi autonomie locală, cu transferul resurselor financiare în acest scop, în niciun caz însă autonomie teritorială, pe criterii etnice sau pe alte criterii, pentru că nu permite Constituţia. Iar eu, ca şef de stat, nu pot ieşi din interiorul prevederilor constituţionale, care nu pot fi, sub nicio formă, subiect de negociere”. „Voi considera că epurarea etnică a românilor nu mai există când voi vedea primul român director la primăria din Sfântu Gheorghe. Sau măcar şef de serviciu, ori şef de birou, sau măcar şef de ţeavă undeva, un românaş, acolo, din 25% câţi sunt români!”, a adăugat Băsescu.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.