FORUMUL MAGHIAR DE COORDONARE UDMR şi CNMT au mai făcut ieri un pas înainte pe drumul colaborării. După ce în urmă cu câteva săptămâni Uniunea a decis să îi acorde lui Laszlo Tokes primul loc pe lista UDMR pentru europarlamentare, ieri cele două formaţiuni au constituit Forumul Maghiar de Coordonare, care va elabora legile autonomiei. Forumul este un organism menit a reglementa relaţiile dintre cele două formaţiuni în perspectiva euroalegerilor dar şi rezolvarea problemelor comunităţii maghiare. El va reuni câte şase membri din fiecare partid, iar în cadrul său vor activa mai multe comisii, printre care una pentru autonomie. Primul punct pe agenda Forumului este elaborarea unor proiecte de lege privind autonomia comunităţii maghiare. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri la Cluj că membrii comisiei pentru autonomie vor acţiona în două faze, pentru a armoniza principiile de autonomie formulate de cele două formaţiuni. "Până în luna iunie se vor confrunta proiectele, detaliile şi principiile cu care nu suntem de acord. Nu există acum mari contradicţii. Ei trebuie să confrunte concepţiile, proiectele, să ajungă la un numitor comun până în iunie, să inventarieze principiile unde nu suntem de acord", a spus Marko, citat de Mediafax. Cât priveşte eventualele divergenţe pe acest subiect, Marko spune că va fi luată o decizie în iunie, în Forumul de Coordonare, după care, după ce se va ajunge la un conses, vor fi elaborate, până în toamnă, texte, documente comune şi proiecte de lege privind autonomia. La rândul său, preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, a susţinut că, pe plan principial, UDMR şi CNMT au platformă comună privind autonomia. "După un timp s-a dat uitării acest program al UDMR şi acum ne-am întors la rădăcini privind politica maghiară din Transilvania şi avem şi contribuţia CNMT şi CNS. Vom face o sinteză a documentelor, a stăruinţelor. Nu este un lucru nou colaborarea în tema autonomiei?, a spus Tokes. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize.
|