Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 25.04.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Kelemen Hunor: Limba maghiară trebuie recunoscută ca limbă oficială!
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-politic/kelemen-hunor-limba-maghiara-trebuie-recunoscuta-ca-limba-oficiala-505630.html


 

Kelemen Hunor

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) trebuie să muncească "zi de zi" pentru recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială la nivel local şi regional, a declarat la cel de-al IX-lea Congres al UDMR, preşedintele executiv al formaţiunii politice, Kelemen Hunor.

Hunor susţine că politica UDMR trebuie să se axeze "pe dorinţele şi aşteptările maghiarilor din Transilvania". "Vremurile se schimbă şi cu ele se schimbă provocările şi aşteptările. Nu ne putem permite să pierdem din vedere cauzele etniei noastre, cauzele strâns legate de identitatea noastră. Dar în aceeaşi măsură trebuie să ne ocupăm şi de probleme care nu au o identitate etnică", a spus liderul UDMR, citat de Agerpres.

În acest context, a afirmat că politicienii maghiari trebuie să muncească pentru utilizarea neîngrădită a limbii materne, "nu doar în familie sau la şcoli, ci şi în rezolvarea problemelor cotidiene - în instituţii, spitale, chiar şi la tribunal. Trebuie să muncim zi de zi pentru recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială la nivel local şi regional. Noi muncim pentru ca oamenii maghiari să trăiască mai bine, să primească salarii decente pentru o muncă decentă, pentru ca întreprinderile maghiare să supravieţuiască şi să asigure noi locuri de muncă".

Preşedintele executiv al UDMR a mai spus că "nici autonomia teritorială şi nici cea culturală nu se pot obţine printr-un miracol, ci prin efort comun şi muncă coordonată". De asemenea, Kelemen a vorbit şi despre necesitatea reconstruirii organizaţiilor teritoriale şi structurarea acestora pe principiu specific "al autorităţii locale. Însă pe lângă luarea deciziilor, în aceeaşi măsură trebuie să ne asumăm răspunderea, atât la bine, cât şi la greu. În acest fel lucrează principiul autorităţii locale iar munca noastră devine echitabilă. Noi, în Prezidiul Executiv, am ţinut cont de acest principiu, iar când spun că, din când în când, trebuie să reconstruim organizaţiile noastre, mă refer la implementarea acestuia".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.