Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 05.07.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: R.P.
Titlul articolului: Statutul, amanat
Acces online: https://www.ziua.ro/prt.php?id=202933&data=2006-07-05


Dezbaterile asupra proiectului de lege privind Statutul minoritatilor au fost amanate pentru sesiunea parlamentara din toamna, comisiile parlamentare neputand continua discutiile din lipsa de cvorum. Inainte de suspendarea sedintei, UDMR a solicitat introducerea unui amendament negociat separat cu PD, potrivit caruia "desfiintarea institutiilor de invatamant, precum si demiterea conducerii acestora se va face numai cu acordul obligatoriu al reprezentantilor minoritatilor nationale reprezentative". Amendamentul a determinat insa o reactie dura atat din partea PD, prin vocea deputatului Daniel Buda, cat si din partea PRM si chiar a liberalilor. Ca urmare, UDMR a solicitat o pauza de consultari, in final constatandu-se lipsa de cvorum. Liderul UDMR Marko Bela si-a criticat ieri colegii de Coalitie pentru ca au lipsit de la dezbaterea Statutului si pentru tergiversarea dezbaterilor pe acest proiect, provocand "mari nemultumiri" in Uniune. "Nu stam foarte bine in ceea ce priveste legea minoritatilor. S-a preconizat ca finalizarea dezbaterilor sa se faca astazi, in comisiile reunite. Dar, de dimineata, nefiind cvorum, nu s-au putut continua dezbaterile", a spus Marko. El i-a acuzat pe partenerii de guvernare de ipocrizie aratand ca, desi acestia vorbesc despre urgentarea adoptarii legilor prioritare pentru integrarea Romaniei in UE, iar adoptarea statutului minoritatilor a fost solicitata de UE, nu se avanseaza deloc cu acest proiect.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.