Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 23.02.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Valentina Deleanu
Titlul articolului: Protocolul Coaliției, plin de promisiuni electorale
Acces online: https://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Protocolul_Coalitiei-plin_de_promisiuni_electorale_0_432557187.html


Creșterea pensiilor, micșorarea TVA la unele produse de bază, reducerea CAS cu câteva puncte sunt doar câteva dintre promisiunile inserate strategic în proiectul protocolului dintre PDL, UDMR, UNPR și minorități, valabil până în anul electoral 2012. O mare parte dintre prioritățile legislative prevăzute în pactul ce ar urma să fie semnat mâine, aparțin UDMR.

”Noi insistăm pe finalizarea dezbaterilor pe legea minorităților naționale, care stă la Camera Deputaților de cinci ani, și pe legea regiunilor de dezvoltare, blocată de doi ani. Prioritare sunt și reducerea TVA sub 10% la unele produse de bază, din 2012, pentru prevenirea evaziunii, dar și reducerea CAS cu 4-5 puncte din 2011”, a explicat liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabo Andras Levente.

Potrivit acestuia, aplicarea Legii Educației și revizuirea Constituției sunt alte obiective ale Coaliției. În ceea ce privește modificarea legii fundamentale, Fekete a susținut că nu s-au stabilit exact coordonatele, iar schimbările preconizate la legea electorală nu vizează decât alegerea primarilor dintr-un singur tur. ”Nu am discutat despre reducerea pragului electoral la 3% și nici despre structura Legislativului, noi nefiind de acord cu Parlamentul unicameral”, a mai spus liderul UDMR.

”Toate punctele protocolului valabil până în 2012, nu mai departe, au fost agreate în Coaliție, nu există divergențe”, a susţinut șeful senatorilor Uniunii. 
La UNPR, preten
țiile incluse în acord se referă la taxarea averilor mari și creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2012 cu rata inflației plus 50% din creșterea venitului mediu real. ”Încă nu este finalizat textul, dar aceste propuneri nu au creat probleme în a fi trecute în protocol”, a arătat și liderul UNPR, Marian Sârbu.

Acesta a mai susținut însă că protocolul nu va fi semnat astăzi, din cauza lipsei de timp a reprezentanților UDMR, preocupați de organizarea Congresului (26-27 februarie, Oradea ). Nelămurirea se accentuează la minorități. Varujan Pambuccian, liderul acestora, a pretins nu numai că nu știe când va fi semnat, dar nici măcar nu l-a văzut.

”Nu înțeleg nebunia asta cu protocolul de care mă întreabă toată lumea, eu nici nu cred că va fi semnat mâine și, în plus, nici nu l-am văzut”, a susținut Pambuccian. ”Nu știu, nu cunosc”, a fost și răspunsul democrat-liberalilor chestionați în legătură cu acest document. 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.