Aliatii au probleme mari in a-si convinge partenerii de la guvernare sa accepte modificarea Regulamentului Camerei astfel incat presedintele acestui for sa poata fi inlaturat. Liderii PNL si ai PD au incercat, ieri, sa obtina sprijinul deputatilor PUR si ai UDMR din Comisia juridica pentru introducerea in Regulament a unui amendament care sa permita inlocuirea lui Adrian Nastase prin votul a jumatate plus unu dintre deputati, la cererea motivata a trei grupuri parlamentare. Daca pana acum, liberalii si democratii aveau "emotii" la acest subiect doar din partea umanistilor - care au anuntat deja ca sprijina mentinerea lui Nastase in functie - ingrijorarea aliatilor a devenit evidenta ieri, cand reprezentantii minoritatilor nationale, altele decat maghiara, si udemeristii au pus piciorul in prag. Liderii deputatilor PNL si PD, Eugen Nicolaescu si Cristian Radulescu, au ramas surprinsi cand, la o intalnire cu partenerii din coalitie, acestia au anuntat sec ca nu vor vota amendamentul la Regulament pana cand Legea minoritatilor nationale nu va fi scoasa din sertarele Guvernului, unde zace de mai multe saptamani. in acelasi timp, presedintele Comisiei juridice, umanistul Sergiu Andon, a declarat ca nu sustine o modificare conjuncturala a legii de functionare a Legislativului, numai in scopul inlocuirii lui Adrian Nastase. El a precizat ca va propune un amendament la textul respectiv, care sa permita, pe viitor, revocarea presedintelui Camerei ori de cate ori sunt motive intemeiate. El a adaugat ca nu este de acord cu posibilitatea ca trei grupuri sa propuna inlaturarea sefului Camerei aratand ca este posibil ca, pe viitor, in Parlament sa nu intre decat doua partide politice. Surse parlamentare sustin ca mai-marii Aliantei au lasat sa se inteleaga faptul ca refuzul partenerilor de a vota va avea consecinte neplacute asupra actualei puteri, dar si asupra colaborarii viitoare dintre formatiuni. Ca o solutie de compromis, liberalii au cerut presedintelui Comisiei juridice sa amane discutarea subiectului la sedinta de azi, pentru a lasa spatiu pentru negocieri la nivelul conducerilor partidelor, insa acesta a refuzat. Pe de alta parte, aceleasi surse sustin ca PSD s-a angajat in negocieri serioase, la nivel de lideri, cu partidul lui Dan Voiculescu, dar si cu minoritatile nationale, pentru a-si asigura sprijinul lor pentru pastrarea in functie a lui Adrian Nastase.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize.
|