Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 23.10.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Lucian Gheorghiu,Razvan Mihai Vintila
Titlul articolului: Revansa minoritatilor
Acces online: https://www.cotidianul.ro/revansa_minoritatilor-4268.html



Plenul Senatului de astazi va fi extrem de incins. Puterea si Opozitia se vor bate la singe pe proiectul de Regulament si pe proiectul Legii statutului minoritatilor.

Proiectul de lege privind statutul minoritatilor este vehement contestat de catre PSD si PRM, din cauza ca prevede infiintarea Consiliilor Nationale privind autonomia culturala a minoritatilor. Aceste consilii au ca principale atributii infiintarea (sau desfiintarea) si organizarea institutiilor de invatamint si a institutiilor culturale apartinind minoritatilor, precum si avizarea numirii sau destituirii directorilor si directorilor generali ai acestora. Aceste prevederi ale proiectului sint considerate de catre PSD si PRM ca fiind "periculoase" si ca ar fi un prim pas spre realizarea unei autonomii pe criterii etnice.

Mai mult, cele doua partide considera ca aceste consilii ar urma sa fie "o dublura" a Parlamentului.

Simbata, Opozitia a suferit o infringere indirecta. Comisia de la Venetia a dat aviz favorabil proiectului de lege al minoritatilor in forma sa actuala, desi PSD si PRM se asteptau ca acest organism european sa infirme prevederile contestate. Drept consecinta, ieri, senatorul Cristian Diaconescu si-a nuantat discursul, precizind ca PSD va tine cont de avizul Comisiei de la Venetia, dar ca nu accepta trecerea proiectului prin aprobare tacita, Puterea avind in plan si aceasta varianta pentru Senat, unde majoritatea este extrem de fragila.

Alegeri pentru consilii in 2006 sau 2007

Pina in prezent, in afara de UDMR (totusi, principalul beneficiar al legii), si alte minoritati - roma, germana, sirba, ucraineana si slovaca - si-au anuntat intentiile de a avea consilii. "Acestea se constituie in urma organizarii de alegeri la care participa toti cetatenii - deci nu este vorba de membrii organizatiilor parlamentare - din cadrul minoritatii care doreste sa aiba un astfel de consiliu. Este o masura care asigura depolitizarea consiliilor, tinind cont ca ele administreaza banii pentru cultura veniti de la buget. Pentru UDMR s-ar putea sa fie sinucidere curata, deoarece in consilii ar putea intra si reprezentanti ai organizatiilor maghiare rivale", ne-a declarat deputatul Kelemen Hunor, care a mentionat ca alegerile ar putea avea loc in 2006 sau cel tirziu in 2007

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.