Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 24.11.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Laura Ciobanu
Titlul articolului: UE someaza:votati statutul minoritatilor nationale!
Acces online: https://www.cotidianul.ro/ue_someaza_votati_statutul_minoritatilor_nationale-5391.html



Deputatii PD din Comisia pentru administratie au votat ieri "impotriva" ori s-au abtinut la Legea statutului minoritatilor nationale, iar proiectul legislativ a fost avizat favorabil numai cu ajutorul PNL, PC si UDMR. Cu o seara inainte, parca avind o premonitie, presedintele UDMR lansase, de la Sfintu Gheorghe, un avertisment catre colegii de coalitie. Daca proiectul Legii privind statutul minoritatilor nationale nu va fi adoptat, "va trebui rediscutata intreaga coalitie", a anuntat Marko Bela. "Eu nu as putea sa concep o astfel de situatie ca pe o problema unilaterala a UDMR, ci este o problema a intregii coalitii", a explicat acesta.

Surse din cadrul Administratiei Prezidentiale ne-au declarat ca nici presedintele Basescu nu este de acord cu unele dintre dorintele UDMR.

Intre timp, problema Legii statutului devine o preocupare europeana. "Daca nu rezolvam problema cu statutul minoritatilor pina la sfirsitul lunii februarie, vom avea probleme in aprilie, anul viitor, la Raportul de tara", a spus senatorul PNL Mircea Cosea. La rindul lui, colegul sau Adrian Cioroianu a declarat ca problema figureaza intr-un amendament la Raportul Moscovici si a anticipat "probleme de traducere". "Amendamentul se refera la "self governance" si, daca se aplica, am putea sa avem o problema de traducere. Poate fi interpretat ca "autodeterminare" sau ca "autonomie la nivel local", varianta mai soft. Vom avea probleme de negociere in interiorul coalitiei, pentru ca tratam cu niste termeni din lexicul englez si trebuie sa construim intr-o situatie romaneasca", a spus el.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.