Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 20.06.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Eliana Rădulescu
Titlul articolului: Kelemen: Noi suntem pentru o abordare calmă, profundă, foarte detaliată privind regiunile
Acces online: https://www.gandul.info/news/kelemen-noi-suntem-pentru-o-abordare-calma-profunda-foarte-detaliata-privind-regiunile-8363152


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, înainte de şedinţa grupurilor reunite ale Uniunii, că reorganizarea administrativ-teritorială în opt judeţe "mamut" ar presupune costuri uriaşe, iar consecinţa ar fi că România nu s-ar putea încadra în deficitul bugetar preconizat.

"Primul pas trebuie să fie redesenarea regiunilor de dezvoltare. După aceea, ce atribuţii administrative dăm e un alt subiect. Noi suntem pentru o abordare calmă, o abordare profundă, foarte detaliată, pe toate segmentele posibile şi imposibile", a subliniat el.

Liderul UDMR a fost de părere că nu se poate face o astfel de reformă de la o zi la alta, fără studii de impact, fără să se ştie cât va costa reforma şi ce se va întâmpla după reformă.

"Colegii noştri au început să facă nişte calcule şi costurile sunt uriaşe. Aceasta ar însemna că anul viitor nu ne-am putea încadra în deficitul bugetar preconizat. Vor fi costuri suplimentare, dar, deocamdată nu am finalizat aceste calcule, dar nu se poate face o reformă administrativă de la o zi la alta", a mai arătat Kelemen.

Întrebat dacă UDMR ar accepta mai puţin de 16 judeţe, dar cu o regiune separată din care să facă parte Covasna, Harghita şi Mureş, Kelemen Hunor a răspuns: "Noi la judeţe nu acceptăm, megajudeţe nu acceptăm. Nu intrăm în detalii".

"În acest moment, o decizie politică nu există, doar dorinţa de a transforma aceste regiuni de dezvoltare în judeţe mari, din partea colegilor de la PDL. Suntem siguri că nimeni nu doreşte ieşirea noastră de la guvernare. E vorba de Coaliţie şi sunt convins că toată lumea doreşte o stabilitate politică în Coaliţie, în Guvern şi nimeni nu are interesul să intrăm acum într-o instabilitate politică, în discuţii depre Guvern, despre Coaliţie, despre majoritate. Noi nu dorim acest lucru şi nu va depinde de noi", a menţionat el.

Preşedintele UDMR a spus că în cadrul şedinţei grupurilor parlamentare ale UDMR se vor discuta două subiecte, privind Statutul minorităţilor naţionale şi reorganizarea administrativă, dar că nu va fi luată o decizie în urma acestei întâlniri.

Întrebat despre acuzaţiile că Uniunea i-ar îndemna pe etnicii maghiari să manifesteze împotriva reorganizării propuse de PDL, Kelemen a spus: "Nu am îndemnat niciodată: au fost interpretări greşite sau manipulări subtile sau mai grosolane, depinde de care cum interpreteză. Eu am spus ce am simţit, ce am văzut, ce am aflat în aceste zile trecând prin diverse organizaţii judeţene, stând de vorbă cu oamenii şi ei au spus că nu acceptă această variantă, transformarea celor opt regiuni în opt judeţe mamut, din punctul nostru de vedere, nu poate fi susţinută".

El a arătat că principala preocupare a UDMR este stabilitatea politică şi stabilitatea coaliţiei şi pentru acesta Uniunea se foloseşte de dialogul politic, mijloacele parlamentare democratice în Coaliţie, în Guvern, în Parlament.

"Oamenii au spus că vor protesta dacă UDMR va accepta. Noi nu am vorbit despre o revoltă, ci despre această formă paşnică de a spune un punct de vedere despre un anumit lucru. România este o ţară democratică, unde protestul, în limitele legale, este permis", a explicat Kelemen Hunor.

El le-a cerut colegilor din opoziţie să nu speculeze aceste afirmaţii şi să nu le interpreteze într-o direcţie greşită, pentru că "nimeni nu s-a gândit la altceva decât la mijloace democratice şi, în primul rând, la mijloace parlamentare şi politice".

Întrebat dacă s-a discutat, luni, în şedinţa Coliţiei, despre reorganiarea teritorială, el a răspuns negativ. "Nu am discutat astăzi în coaliţie despre reforma administrativă deloc", subliniat el.

"Noi am spus, avem un proiect, noi nu am cerut o reformă administrativă în sensul de a transforma regiunile de dezvoltare economică în judeţe, unităţi administrative. Nu noi am introdus acest subiect în dezbaterea publică şi, în acest moment, eu cred că avem nevoie de reformă administrativă, avem nevoie, mai mult decât de reformă administrativă, de o reformă a regiunilor de dezvoltare economică, pentru că nu sunt coerente nici eficiente, nu funcţionează", a declarat deputatul.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.