El mai spune cÄ este vorba despre o exacerbare a naĹŁionalismului care va creĹte sprijinul PDL în Transilvania.
Statutul minoritÄĹŁilor naĹŁionale ar trebui sÄ intre în aceastÄ sÄptÄmânÄ în dezbaterea plenului Camerei DeputaĹŁilor, dupÄ cum solicitÄ UDMR. DorinĹŁa preĹedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, este sÄ se prezinte, pe 25 iunie, la Consiliul ReprezentanĹŁilor Unionali, cu legea votatÄ în Parlament. Dar nu numai atât, ci ĹI cu ea votatÄ în forma doritÄ de UDMR.
Articolul 14 al proiectului a fost însÄ votat joi în Comisia pentru drepturile omului din Camera DeputaĹŁilor într-o formÄ care pune coaliĹŁia pe un butoi de pulbere. Mai exact, în proiectul UDMR, articolul 14 interzice statului sÄ schimbe limitele unitÄĹŁilor administrativ-teritoriale ĹI ale circumscripĹŁiilor electorale dacÄ acest lucru modificÄ ponderea unei minoritÄĹŁi în cadrul populaĹŁiei totale. AdicÄ, dacÄ populaĹŁia maghiarÄ este majoritarÄ în judeĹŁele Harghita ĹI Covasna, statul n-ar putea sÄ înglobeze teritoriile respective în judeĹŁe mai mari, cu populaĹŁie româneascÄ, astfel încât maghiarii sÄ devinÄ minoritari ĹI, mai mult, sÄ fie subreprezentaĹŁi în Parlament.
Pe de altÄ parte însÄ, PDL susĹŁine cÄ acest articol este neconstituĹŁional pentru cÄ suprimÄ dreptul statului de a se organiza, iar în Comisia pentru drepturile omului articolul a fost modificat. Asfel, statul va putea decupa judeĹŁele ĹI circumscripĹŁiile electorale chiar ĹI cu schimbarea ponderii minoritÄĹŁilor naĹŁionale, farÄ a le afecta însÄ drepturile prevÄzute de legislaĹŁie.
OpoziĹŁia face referendum pe ”reforma hÄrĹŁii”, în 21 de judeĹŁe
Politologul Cristian Pârvulescu spune însÄ cÄ modificarea ponderii unei minoritÄĹŁi naĹŁionale într-o unitate administrativ-teritoriale poate afecta dreptul ei la reprezentare în Parlament, lucru care contravine Cartei drepturilor omului. "Varianta PDL este neconstituĹŁionalÄ pentu cÄ articolul 20 din ConstituĹŁie aratÄ cÄ acordurile internaĹŁionale sunt superioare ConstituĹŁiei în privinĹŁa drepturilor omului, iar România a ratificat tratate tratate internaĹŁionale care recunosc dreptul minoritÄĹŁilor la reprezentare ĹI la a fi consultate în privinĹŁa modificÄrii limitelor teritoriale”, a explicat Pârvulescu pentru Jurnalul NaĹŁional.
În acest context, UDMR cere pÄstrarea articolului 14 în forma iniĹŁialÄ, chestiunea urmând sÄ fie clarificatÄ în ĹedinĹŁa de azi a CoaliĹŁiei. "Au fost unele modificÄri cu care nu am fost de acord Ĺi am cerut colegilor din PDL sÄ oprim discuĹŁiile pânÄ la clarificarea chestiunilor care ar fi trebuit sÄ rÄmânÄ în varianta oficialÄ, cea votatÄ în cele trei comisii în 2007-2008. Am vorbit cu premierul Boc sÄ suspendÄm discuĹŁiile pânÄ la clarificarea acestor aspecte", a precizat Kelemen, adÄugând cÄ sperÄ ca dezbaterea sÄ se deblocheze, iar proiectul sÄ se voteze pânÄ la sfârĹitul lunii.
Pe de altÄ parte însÄ, liderul deputaĹŁilor PDL din Camera DeputaĹŁilor, Mircea Toader a declarat cÄ va susĹŁine în CoaliĹŁie pÄstrarea ultimei forme votate a articolului 14. "Noi am constat cÄ e neconstituĹŁional sÄ-i interzici statului sÄ se organizeze. Statul are acest drept, trebuie doar sÄ nu atingÄ drepturile dobândite de o minoritate prin legislaĹŁie”, a explicat Toader.
Cristian Pârvulescu spune însÄ cÄ dacÄ formula PDL va ajunge sÄ fie aplicatÄ va crea probleme României în context internaĹŁional ĹI va crea tensiuni etnice artificiale în interior. "Cred cÄ este vorba doar de un joc politic al PDL. În primul rând este vorba despre exacerbarea naĹŁionalismului pentru a câĹtiga voturi. Acest scandal va creĹte sprijinul PDL în rândul românilor din Transilvania, în detrimentul USL, de la care se pot trage voturi.
Pe de alte parte, cred cÄ se urmÄreĹte ieĹirea acestui guvern din scenÄ, pe fondul unui scandal naĹŁionalist care îi va curÄĹŁa imaginea, ĹI înlocuirea lui cu unul tehnocrat. Cel mai grav aspect al acestui joc politic este însÄ faptul cÄ este vizatÄ reprezentarea maghiarilor în Parlament. PrezenĹŁa UDMR în Parlament a asigurat pacea etnicÄ în ultimele decenii. Limitarea reprezentÄrii maghiarilor în Parlament îi va aduce într-o situaĹŁie de combativitate excesivÄ. Vom asista la o campanie electoralÄ în care nu se vor discuta problemele economice, ci problemele etnice, într-un mod foarte radical. SÄ remarcÄm cine a anunĹŁat brusc aceastÄ reorganizare administrativÄ acum - preĹedintele Traian BÄsescu - ĹI nu pot sÄ nu mÄ întreb de ce se porneĹte acest conflict etnic acum”, a declarat Cristian Pârvulescu pentru Jurnalul NaĹŁional.
LÄzÄroiu: "UDMR nu va mai exista ca atare. Va fi absorbit de partidele româneĹti”
Fostul consilier prezidenĹŁial, promovat ca ministru al Muncii, Sebastian LÄzÄroiu, a prevÄzut destinul UDMR, declarând în urmÄ cu aproximativ douÄ luni, cÄ Uniunea nu va mai exista. "Probabil ca în timp, nu Ĺtiu când se va întampla asta, UDMR nu va mai exista ca atare. Trendul general este de diminuare a importanĹŁei factorului etnic Ĺi atunci, mai degraba, eu cred într-un scenariu în care curentele astea ideologice din UDMR vor fi absorbite de partidele româneĹti, pentru cÄ acesta este trendul pe termen lung. Oricum, problema este cÄ se diminueaza foarte mult Ĺi participarea la vot a maghiarilor. Subiectul etnic nu mai este presant nici mÄcar pentru etnia maghiarÄ. Probabil cÄ în 10-15 ani asta se va întampla: curentele din UDMR vor fi absorbite de partidele româneĹti", declara LÄzÄroiu.
Kelemen Hunor: "Nu exclud ca oamenii sÄ iasÄ pe stradÄ”
Liderul UDMR Kelemen Hunor nu exclude posibilitatea ca locuitorii din Harghita Ĺi Covasna sÄ iasÄ în stradÄ Ĺi sÄ protesteze paĹnic faĹŁÄ de reorganizarea administrativ-teritorialÄ, apreciind cÄ protestul este un mijloc democratic prin care oamenii pot sÄ îĹi spunÄ pÄrerea despre un lucru sau altul. "IntenĹŁia noastrÄ este sÄ blocÄm acest demers, aceastÄ reformÄ administrativÄ Ĺi sÄ folosim mijloace parlamentare, democratice, dialogul, prin Guvern, prin Parlament Ĺi sÄ nu se întâmple ce este preconizat. Eu ca lider politic trebuie sÄ Ĺtiu ce gândesc Ĺi ce spun oamenii, iar eu nu exclud sÄ iasÄ oamenii pe stradÄ. Asta înseamnÄ un mijloc democratic care se foloseĹte peste tot în lume: dacÄ cineva vrea sÄ protesteze, poate sÄ iasÄ în stradÄ, poate sÄ spunÄ ce gândeĹte, ce doreĹte", a spus Kelemen, citat de Mediafax. "IntenĹŁia noastrÄ este ca un astfel de subiect privind reorganizarea sÄ fie repede stins Ĺi dacÄ nu existÄ consens în coaliĹŁie sÄ lÄsÄm totul Ĺi sÄ revenim mai târziu, peste un an, peste o jumÄtate de an", a afirmat Kelemen.