Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul NaĹŁional
Anul şi data apariţiei: 12.08.2010
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax
Titlul articolului: ONU a respins propunerea de autonomie teritoriala a maghiarilor din Transilvania
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/observator/onu-a-respins-propunerea-de-autonomie-teritoriala-a-maghiarilor-din-transilvania-551846.html


OrganizaĹŁia NaĹŁiunilor Unite a respins propunerea de autonomie teritorială a maghiarilor din Transilvania. Oficialii ONU vor recomanda României, ca începând cu luna noiembrie să adopte statutul minorităţilor naĹŁionale. Totodată, ĹŁara noastră a fost felicitată pentru eforturile depuse în privinta integrării rromilor.

ONU s-a pronunĹŁat negativ în ceea ce priveşte autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, dar a propus României crearea Consiliului NaĹŁional al Autonomiei Culturale.
Acesta ar urma să se ocupe de înfiinĹŁarea instituĹŁiilor de drept public în limba minorităţii naĹŁionale, sau de numirea sau schimbarea conducerilor instituĹŁiilor de cultură.
În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar cu predare în limba minorităţilor naĹŁionale, oficialii ONU recomandă ca toate disciplinele să fie studiate în limba maternă, cu excepĹŁia limbii şi literaturii române.

NaĹŁiunile Unite vor recomanda României în următoarele luni să adopte statutul minorităţilor naĹŁionale, proiect UDMR blocat în Parlament din anul 2005. Potrivit documentului privind minorităţile statul recunoaşte şi garantează autonomia culturală a minorităţilor naĹŁionale.

Referitor la comunitatea romă, delegaĹŁia română a fost felicitată pentru eforturile depuse în această privinţă.

Comitetul ONU pentru Elimnarea Discriminării Rasiale a apreciat că România nu mai ascunde problemele legate de drepturile omului şi discriminare.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.