Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 29.11.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: PD si UDMR nu se inteleg pe statutul minoritatilor
Acces online: https://www.expres.ro/articole/detalii-articol/699811/PD-si-UDMR-nu-se-inteleg-pe-statutul-minoritatilor/


Partidele din coalitie se contreaza din nou pe tema statutului minoritatilor nationale. Liderul PD, Emil Boc, le-a atras ieri atentia maghiarilor din UDMR ca Romania nu este ?un poligon pentru experimentarea unor suprastandarde in materia minoritatilor nationale?. In replica, deputatul UDMR Kelemen Hunor i-a transmis lui Boc ca nu are apetit sa-i descifreze mesajele codate, mai ales ca PD s-a angajat, prin semnatura aceluiasi lider, sa sustina proiectul de lege privind minoritatile nationale in forma adoptata de guvern si cu amendamentele Comisiei de la Venetia.
Potrivit lui Boc, Legea privind minoritatile nationale trebuie sa fie construita in conformitate cu standardele internationale, prin includerea amendamentelor propuse de Comisia de la Venetia, dupa cum s-a stabilit in cadrul coalitiei. In context, Boc a aratat ca parlamentarii democrati care s-au abtinut sau care au votat impotriva proiectului de lege cand acesta a fost avizat de una dintre comisiile sesizate din Camera nu vor fi sanctionati, ?atata vreme cat amendamentele Comisiei de la Venetia nu au fost incluse in text?.

UDMR: ?Amendamentele Comisiei de la Venetia sunt in lege?

Pe de alta parte, deputatul UDMR Kelemen Hunor ne-a declarat ieri ca amendamentele Comisiei de la Venetia au fost incluse deja in textul proiectului de lege. ?Toate observatiile tehnice ale Comisiei de la Venetia au fost incluse in proiectul de lege asa cum ne-am angajat?, a spus Hunor, adaugand ca au fost explicate inclusiv rolul si atributiile Consiliului Autonomiei Culturale. Astfel, acesta ar avea rol decizional in ceea ce priveste institutiile proprii culturale si educationale: infiintarea si desfiintarea de institutii, numirea si eliberarea din functii a angajatilor acestor institutii. Potrivit deputatului UDMR, maghiarii nu vor fi favorizati de viitoarea lege.
Hunor sustine insa ca trebuie sa se faca o diferenta intre minoritatile traditionale cu o istorie de peste 100 de ani, care au ajutat la dezvoltarea societatii romanesti, si cele infiintate in urma cu cateva zile sau luni.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.