Căutare Numele cotidianului: Cotidianul
Numarul est-europenilor care merg sa lucreze in Marea Britanie a scazut. Britanicii se pling ca nu au suficienti capsunari.
Britanicii s-au speriat degeaba, se pare, de valurile de romani si bulgari care ar fi urmat sa ii inunde anul acesta, dupa integrarea celor doua tari in Uniunea Europeana. Cifrele facute publice de guvernul de la Londra arata ca numarul de est-europeni care vin in Marea Britanie pentru a munci a scazut pentru al doilea trimestru la rind. In perioada aprilie-iunie 2007, 9.600 de romani si bulgari s-au inregistrat oficial in Regatul Unit pentru a munci. Imigrantii romani si bulgari au primit dreptul de a munci, in principal, in domeniul agricol, in special la culegerea fructelor si a legumelor. In ciuda temerilor britanicilor ca vor fi depasiti de numarul mare de aplicanti pentru astfel de posturi, se pare ca nu suficienti cetateni ai celor doua tari au fost atrasi de perspectiva salariilor din agricultura. Producatorii de legume si fructe din Marea Britanie s-au plins din nou, saptamina aceasta, ca nu reusesc sa atraga suficienti lucratori, deoarece est-europenii au devenit mai pretentiosi in privinta muncilor pe care sint de acord sa le indeplineasca. Producatorii se tem chiar ca vor ramine cu culturile neculese si acestea li se vor strica pe cimp.
Din Europa de Est, totalul de imigranti care s-au inregistrat pentru a munci in Marea Britanie, in perioada aprilie-iunie, este de 50.000, majoritatea fiind detinuta, in continuare, de polonezi, cu 66% dintre cereri. Cifra este mai mica decit cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut - 52.000, sau cea inregistrata in ultimele trei luni ale anului trecut - 65.000. Cifra maxima de imigranti est-europeni a fost inregistrata inainte deci de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, care a permis cetatenilor celor doua tari accesul pe piata de munca britanica. Cetatenii romani si bulgari nu au primit insa aceleasi drepturi de munca in Regatul Unit ca si cetatenii tarilor care au aderat la UE in 2004.
Sir Andrew Green, din cadrul grupului de lobby Migrationwatch UK, sustine insa ca cifrele nu sint deloc linistitoare. "Cifrele de acum se refera doar la est-europeni si arata ca acestia sosesc in numar mai mare de 500 pe zi, la care se adauga cei care nu se inregistreaza. Vorbim deci despre un flux pe scara larga, care aplica o presiune imensa asupra infrastructurii noastre", sustine sir Andrew Green.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |