Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 14.11.2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Românii, cei mai şcoliţi imigranţi
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/romanii-cei-mai-scoliti-imigranti-241058.html


Presa britanică a publicat date trunchiate dintr-un raport despre imigraţie, prezentându-i eronat pe români şi bulgari ca imigranţii cei mai numeroşi, cu nivelul cel mai scăzut de educaţie. Datele relevate de analiza făcută de guvernul londonez arată însă exact contrariul.

La sfârşitul lunii trecute, presa britanică a publicat o serie de articole despre impactul imigraţiei din România şi Bulgaria, citând un raport realizat în 2010 de fosta guvernare laburistă şi ţinut secret. Articolele din mai multe ziare centrale din Marea Britanie trăgeau atunci un nou semnal de alarmă cu privire la numărul mare de imigranţi români, la nivelul lor foarte scăzut de educaţie, la numărul mare de copii şi la povara pe care o reprezintă pentru sistemul de ajutor social din Marea Britanie. „Migranţii din cele două ţări au mai mulţi copii decât migranţii din alte ţări", scria în septembrie publicaţia The Telegraph, citând date confidenţiale din raportul laburiştilor.

Tot atunci, Sunday Express nota în ediţia online că un sfert dintre imigranţii veniţi din aceste ţări au un nivel de educaţie scăzut, sub cel al altor categorii de imigranţi. Ieri, raportul Institutului Naţional de Studii Economice si Sociale, citat de publicaţiile britanice, a fost făcut public de actualul guvern din Marea Britanie. Cifrele documentului arată însă o altă realitate decât cea redată de presa insulară. Astfel, datele incluse în document nu numai că infirmă aprecierile negative la adresa românilor, dar arată că aceştia reprezintă categoria de străini cu cel mai ridicat nivel de educaţie, cea mai mare rată de ocupare şi cel mai mic nivel de şomaj, dintre străinii aflaţi în Marea Britanie.

Ambasada României: Cifrele sunt distorsionate

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, s-a arătat indignat de articolele din presa britanică şi a salutat publicarea raportului.

„În ultimele săptămâni, am fost martorii unei serii de exemple în care date selective din acest raport au fost folosite în mod distorsionat, ceea ce ar putea genera percepţii negative despre românii din Marea Britanie. Publicarea, de către autorităţile britanice, a întregului raport", a spus ambasadorul român într-o declaraţie transmisă României Libere. Potrivit raportului, rata migraţiei din România spre Marea Britanie a scăzut semnificativ în ultimii doi ani Mai mult, cetăţenii români şi bulgari au procentajul cel mai ridicat de persoane cu studii superioare, în comparaţie cu toate celelalte grupuri de migranţi veniţi în această ţară. Proporţia migranţilor români şi bulgari cu loc de muncă în Marea Britanie este mai mare în comparaţie cu celelalte categorii, cu un procent de 84,2%, având cea mai mică rată a şomajului - 4,4%.

„Sunt bucuros că publicarea acestor informaţii recentă a relevă adevărata natură a relaţiilor noastre bilaterale care, departe de a fi umbrite de exagerări conjuncturale din mass-media privind «problemele» de migraţie, este îm-bogăţită de aplicarea principiului liberei circulaţii a persoanelor în interiorul Uniunii Europene", a transmis ambasadorul român la Londra.

Şi cifrele francezilor sunt „abstracte"

O altă ţară din Uniunea Europeană care a excelat în eviden-ţierea metehnelor imi-granţilor români a fost Franţa. De la emisiuni satirice, în care aceştia primeau unele dintre cele mai dure „complimente", la declaraţii oficiale care semnalau problema numărului mare de infracţiuni comise de români. Pericolul pe care îl reprezintă imigranţii români nu este atât de mare cât dau impresia francezii, spun oficialii români.

Ataşatul român al Internelor la Paris, subcomisarul de po-liţie Cătălin Chiriac, a declarat săptămâna trecută că cifra avansată de oficialii francezi privind infracţiunile comise de români este „oarecum abstractă şi nu prezintă imaginea reală a delincvenţei, în general".
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.