Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 30/07/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Imigranţii români, cea mai mare ameninţare pentru crapul britanic
Acces online: https://www.antena3.ro/externe/imigrantii-romani-cea-mai-mare-amenintare-pentru-crapul-britanic-36654.html


Cea mai mare ameninţare pentru crapulşi ştiuca din Marea Britanie nu mai este reprezentată de schimbările climatice sau de boli, ci de imigranţii est-europeni, deoarece aceşti peşti sunt o delicatesă în multe ţări precum Polonia, România sau Bulgaria. Astfel, deşi pescarii aruncă peştii în mod tradiţional înapoi în apă, imigranţii sunt mai înclinaţi să-i ducă acasă pentru a-i găti. Patronii de pescării comerciale susţin că furturile de peşte au crescut în ultimii ani, odată cu afluxul de imigranţi est-europeni. În condiţiile în patronii de lacuri cheltuiesc circa 1.000 de lire sterline pentru un singur crap pentru a atrage pescarii, braconajul produce enorme pagube.

Potrivit asociaţiei Professional Coarse Fisheries, au existat informaţii că unii hoţi au folosit chiar tomberoane pentru a-şi căra prada. Dintre cele 60 de lacuri analizate de PCFA în Anglia şi Ţara Galilor, în 34 s-au înregistrat în mod regulat furturi, iar situaţia s-a înrăutăţit în ultimii doi ani. Dintre acestea, responsabilii a 20 de lacuri cred că vinovaţii sunt imigranţi.

"Plângerile sunt în special despre est-europeni care au venit în Anglia şi, bineînţeles, aici avem o altă tradiţie. Sunt chiar bucuroşi să mănânce carne de crap, iar noi nici nu ne-am fi gândit la una ca asta. Mulţi dintre cei cu care am vorbit şi-au exprimat uimirea că nu pot să-şi ducă acasă captura", a declarat un purtător de cuvânt al PCFA.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.