Căutare Numele cotidianului: Adevărul Propunerea deputatului PDL Silviu Prigoană privind înlocuirea denumirii de „rrom” cu cea de „ţigan” în documentele oficiale a fost aprobată ieri de senatorii din Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse. Decizia a fost luată cu zece voturi „pentru” şi trei „împotrivă”. Unul dintre cei care s-au opus a fost senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care şi-a motivat decizia prin faptul că termenul de „ţigan" are o conotaţie peiorativă. Totodată, senatorii au introdus un amendament al Olguţei Vasilescu (PSD), potrivit căruia folosirea termenului de „ţigan" cu conotaţii peiorative va fi sancţionată conform legii în vigoare. Iniţiativa a fost avizată şi de Guvern. Raportul comisiilor va fi trimis plenului Senatului spre aprobare, urmând ca votul decisiv în această privinţă să le revină deputaţilor.
Cioabă ameninţă cu proteste Prigoană a invocat faptul că termenul „rrom" creează o confuzie injustă între reprezentanţii acestei etnii şi prescurtarea numelui ţării Rom de la România. Autointitulatul rege al rromilor, Florin Cioabă, a declarat că avizarea propunerii lui Silviu Prigoană este "un abuz" şi "o prostie" şi că organizaţiile rromilor vor protesta faţă de acest proiect de act normativ. "Noi am mai spus-o şi o spunem în continuare: acest proiect de act normativ este un abuz, pentru că ni se impune un nume pe care noi nu-l vrem. Acest lucru încalcă orice drept al nostru ca cetăţeni. Organizaţiile de rromi vor protesta în continuare faţă de această lege", a declarat Cioabă, citat de Mediafax. Împotriva acestui proiect de lege s-a declarat chiar şi preşedintele Traian Băsescu. Într-un interviu acordat „Financial Times" în decembrie anul trecut, şeful statului a spus că nu va promulga această lege. "Cred că este o mare greşeală, nu voi promulga niciodată o astfel de lege. O voi trimite înapoi", a comentat Băsescu, adăugând că legea va fi "un gest de respingere".
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |