Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 29.11.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ovidiu Vanghele
Titlul articolului: Romii protestează în București, nemulțumiți de intenția lui Prigoană de a schimba ”rom” cu ”țigan”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/romii-protesteaza-in-bucuresti-nemultumiti-de-intentia-lui-prigoana-de-a-schimba-rom-cu-tigan-7761153


Aproximativ 200 de persoane sunt aşteptate, marţi, la Bucureşti, la un marş de protest organizat de şase ONG-uri rome nemulţumite de iniţiativa legislativă a deputatului PDL Silviu Prgoană prin care acesta propune înlocuirea termenului "rom" cu cel de "ţigan".

Protestul este organizat de Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială (CEDS), Romani CRISS, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN), Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) şi Asociaţia Culturala Amphitheatrrom.

 

Marşul de protest, la care sunt aşteptaţi aproximativ 200 de participanţi, va începe la ora 11.00 în Piaţa Victoriei, în faţa Muzeului Antipa. De aici, protestatarii vor porni spre sediul Academiei Române din Calea Victoriei 125, după care se se vor îndrepta spre Muzeul Holocaustului.

Traseul marşului include ş Academia Română întrucât instituţia "a avizat favorabil iniţiativa legislativă" a lui Prigoană.

"Organizatorii marşului de protest «Me sem rom» (Eu sunt rom) îşi propun prin această acţiune să atragă atenţia opiniei publice cu privire la faptul că iniţiativa parlamentarului Silviu Prigoană încalcă drepturile omului", se arată într-un comunicat de luni al celor şase ONG-uri care s-au coalizat pentru această cauză.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.