Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 30.11.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Jurnalul Național
Titlul articolului: Ţigan, nu rom: Propunerea naşte proteste
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/observator/tigan-nu-rom-propunerea-naste-proteste-561297.html



Aproximativ 200 de persoane sunt aşteptate astăzi la Bucureşti, la un marş de protest organizat de şase ONG-uri rome, nemulţumite de iniţiativa legislativă a deputatului PDL Silviu Prigoană, prin care acesta propune înlocuirea termenului “rom” cu cel de “ţigan”. Iniţiativa deputatului PDL este rezultatul campaniei prin care Jurnalul Naţional propunea în primăvara anului trecut revenirea la folosirea cuvântului “ţigan”, în loc de “rom”, atât în plan intern, cât şi internaţional, pentru a evita confuzia rom/român.

Demersul Jurnalului Naţional era motivat la vremea respectivă de recrudescenţa infracţiunilor comise de ţigani în Italia, şi nu numai, precum şi de asocierea acestor fapte cu poporul român prezentat ca un popor de violatori, de hoţi, cu efecte negative nu numai asupra  imaginii ţării noastre, ci şi asupra românilor de bună-credinţă care merg în străinătate să câştige un ban cinstit. “Nu înţeleg de ce au unii o jenă şi o ruşine cu această denumire. Ţiganii n-au nici o ruşine să li se spună ţigani. Problema e că sunt nişte false probleme ca şi la unguri”, declara Silviu Prigoană când a decis să promoveze propunerea Jurnalului Naţional în Parlament, ca proiect de lege.

În prezent, proiectul se află în dezbaterea Senatului şi are şi avizul favorabil al Academiei Române. Este şi motivul pentru care protestatarii au inclus pe traseul marşului şi sediul înaltului for ştiinţific. “Organizatorii marşului de protest «Me sem rom» («Eu sunt rom») îşi propun prin această acţiune să atragă atenţia opiniei publice cu privire la faptul că iniţiativa parlamentarului Silviu Prigoană încalcă drepturile omului”, se arată într-un comunicat al celor şase ONG-uri. În aceste condiţii, Jurnalul Naţional anunţă că nu-i rămâne altceva de făcut decât să organizeze, la rândul său, prin Mişcarea de Rezistenţă, un miting la care să participe toţi cei care au suferit de pe urma confuziei rom/român şi care susţin înlocuirea termenului “rom” cu “ţigan”.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.