Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: mediafax
Anul şi data apariţiei: 09.12.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax.ro
Titlul articolului: Presa internaţională: Schimbarea termenului
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mediafax.ro/externe/presa-internationala-schimbarea-termenului-rom-neconforma-cu-obligatiile-internationale-ale-romaniei-7796603


 


 

"Propunerea este un subiect de îngrijorare şi ar consolida vechi stereotipuri şi prejudecăţi", afirmă Andrzej Mirga, reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pe problema romilor, citat de revista Time, în ediţia electronică.

"Ar fi, de asemenea, neconformă cu obligaţiile internaţionale ale României. Preferinţele romilor din România privind felul în care vor să fie numiţi ar trebui respectate. De altfel, (folosirea termenului rom) a fost o decizie politică conştientă, tocmai pentru a lăsa în urmă stereotipurile care puneau semnul egal între ţigan şi criminalitate (şi) sărăcie", adaugă el.

Douăzeci şi patru de organizaţii de romi au trimis o scrisoare de protest la summitul recent al OSCE din Kazahstan, în care afirmau că termenul ţigan "este asociat în memoria colectivă a romilor cu sclavia care a existat în România între 1385 şi 1856, precum şi cu deportările forţate din cel de-al Doilea Război Mondial", precizează revista americană, amintind că OSCE a mai criticat România, în urmă cu 15 ani, pentru că a încercat să clasifice minoritatea romă ca ţigani.

Având în vedere că Parlamentul nu va lua probabil o decizie pe această temă până în 2011, mişcarea de protest faţă de această iniţiativă se consolidează. Grupurile romilor continuă să facă lobby la Bucureşti, în timp ce activişti din Canada au iniţiat o petiţie mondială pe care ar urma să o trimită Guvernului român.

Subiectul este tratat şi de blogul publicaţiei britanice The Economist, care menţionează că proiectul legislativ a fost depus de "un parlamentar controversat numit Silviu Prigoană, care uneori este denumit «Regele Gunoaielor» din Bucureşti, din cauza unei firme de salubrizare pe care o deţine".

Prigoană, care face parte din Partidul Democrat Liberal aflat la putere, susţine că a iniţiat proiectul la insistenţa unor grupuri (anonime) de romi din Transilvania. Însă organizaţiile de romi suspectează că este un proiect al preşedintelui Traian Băsescu, care a apreciat în septembrie că folosirea termenului rom este o "greşeală", precizează The Economist.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.