Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 05.12.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Dubla cetatenie nu a trecut de referendum
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/externe/dubla-cetatenie-nu-a-trecut-de-referendum-55487.html


Prea putini unguri au luat parte la referendumul de ieri privind dubla cetatenie pentru etnicii maghiari din lume. Acesta este motivul pentru care Comisia Electorala Centrala a invalidat rezultatul consultarii.

IRINA CRISTEA

CONSULTARE. Peste opt milioane de unguri au fost asteptati la referendum, dar participarea a fost slaba

Alegatorii unguri au fost chemati ieri la urne pentru a-si spune parerea cu privire la proiectul dublei cetatenii pentru cei circa 2,5 milioane de maghiari din tarile vecine, din care 1,5 milioane traiesc in Romania.

Potrivit AFP, prezenta la vot la ora inchiderii urnelor a fost de circa 37% dintre cei 8.034.300 de alegatori inscrisi.

La 22:00, ora Romaniei, dupa numararea a aproape 97% din voturi, partizanii proiectului dublei cetatenii obtinusera 51,35% din voturile exprimate, adica 1.432.281 de sufragii, in timp ce opozantii proiectului contau pe 48,65% din voturi, adica 1.357.092. Prin urmare, dubla cetatenie nu a trecut de referendum. Asta pentru ca un rezultat valid presupune ca partizanii sau opozantii ideii sa aiba de partea lor macar 25% din populatia cu drept de vot, adica cel putin 2.008.575 de voturi. Acest lucru a fost confirmat si de Comisia Electorala Centrala, care a anuntat ca referendumul a fost un esec.

Proiectul beneficia de sustinerea presedintelui conservator, Ferenc Madl, si de a liderului Opozitiei, Victor Orban. Coalitia socialist-liberala aflata la putere a sustinut in timpul campaniei de referendum ca dubla cetatenie va da peste cap siste mul asigurarilor sociale si va duce la o imigratie masiva. Guvernul de la Budapesta tine cont si de reactia tarilor vecine, cat si de recomandarile Uniunii Europene.

REACTIE. Premierul roman, Adrian Nastase, a anuntat ca "va reactiona foarte ferm fata de orice tentativa de acordare pe criterii etnice a dublei cetatenii" pentru romanii de origine maghiara care traiesc in Transilvania. La randul sau, ministrul de Externe, Mircea Geoana, a spus ca Romania a alertat deja institutiile europene pentru a avea o evaluare comuna a proiectului.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.