Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că intenţia UDMR este să blocheze demersul de reorganizare administrativ-teritorială iniţiat de PDL, folosind mijloace parlamentare, democratice, prin Guvern sau prin Parlament. El nu exclude posibilitatea ca locuitorii din Harghita şi Covasna să iasă în stradă şi să protesteze paşnic faţă de reorganizare, apreciind că protestul este un mijloc democratic prin care oamenii pot să îşi spună părerea despre un lucru sau altul. Iată principalele declaraţii ale liderului UDMR: "În cazul în care se trece la o astfel de reformă administrativă, aşa cum în 1968, când Ceauşescu a încercat o reformă administrativă şi au ieşit oamenii în stradă şi a renunţat la acea reformă şi au fost formate cele două judeţe, aşa simt eu, aşa primesc informaţii, şi eu ca lider politic trebuie să ştiu ce gândesc şi ce spun oamenii, nu exclud să iasă oamenii pe stradă. Asta înseamnă un mijloc democratic care se foloseşte peste tot în lume: dacă cineva vrea să protesteze, poate să iasă în stradă, poate să spună ce gândeşte, ce doreşte" "Intenţia noastră este ca un astfel de subiect privind reorganizarea să fie repede stins şi dacă nu există consens în coaliţie să lăsăm totul şi să revenim mai târziu, peste un an, peste o jumătate de an", a afirmat Kelemen. Citeşte şi: Cum vor arăta cele 8 megajudeţe: 2-3 milioane de locuitori şi zeci de mii km suprafaţa Citeşte şi: UDMR plusează şi cere neapărat două judeţe: Harghita – Covasna -Mureş şi Satu Mare-Sălaj-Bihor Şeful UDMR a declarat în luna martie, la Târgu Mureş, că Uniunea nu renunţă la dezideratele din programul său, care prevăd obţinerea autonomiei pe toate nivelurile. Anterior acestei declaraţii, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, declarase, tot la Târgu Mureş, că România acceptă autonomia culturală, dar nu şi pe cea pe criterii etnice. În replică, Kelemen a spus la acea vreme: "Nu comentez declaraţiile lui Baconschi. Noi avem în programul nostru prevăzut ceea ce cunoaşteţi foarte bine şi am propus în Parlament câteva proiecte de legi care au fost respinse. Noi nu scoatem dezideratele noastre din program, dar nu am de ce să comentez eu declaraţiile domnului Baconschi. Nu o să comentez. Eu vorbesc de UDMR, de programul nostru, de dezideratele noastre. Va dura până vom atinge aceste deziderate, pentru că aici este vorba despre un lucru care produce anumite sensibilităţi şi doar cu dialog, cu argumente, cu convingere şi doar prin mijloace politice se poate atinge orice deziderat în ceea ce priveşte identitatea naţională, identitatea culturală. Altfel nu se poate. Cât va dura, nu ştiu. Nu o să dau termen, nu am luat diploma la Delphi". |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize.
|