Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 25.06.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Kelemen Hunor, la reuniunea CRU: Reorganizarea teritorială trebuie scoasă de pe ordinea de zi
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/politica/kelemen-hunor-la-reuniunea-cru-reorganizarea-teritoriala-trebuie-scoasa-de-pe-ordinea-de-zi-582765.html


Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) s-a reunit, astăzi, la Târgu Mureş, pentru a decide o alternativă la propunerea de regionalizare a preşedintelui Traian Băsescu, respectiv împărţirea ţării în 8 regiuni + 2 judeţe, Harghita şi Covasna. Maghiarii nu sunt de acord cu această variantă şi nici cu cea de opt regiuni.

Citeşte şi Secuii către UDMR: Nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională

De la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că problema reorganizării administrative trebuie scoasă de pe ordinea de zi a Parlamenului pentru că România riscă o criză politică.

"Trebuie să avem o reformă administrativă şi trebuie să gândim în continuare reforma de reorganizare. Dacă partenerul nostru nu este în măsură să fie pentru recomandările noastre, atunci recomandarea noastră este să luăm aceste probleme de pe ordinea de zi a Parlamentului pentru că altfel vom ajunge la o criză politică pe care noi nu dorim deloc să o demarăm", a declarat liderul UDMR.

"Întreaga reorganizare s-a concentrat până acum în jurul secuimii şi a demarat într-o retorică anti-secuime. În ultimele zile nu am vornit decât despre judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi despre comunitatea maghiară şi acestea sunt manevre de camuflaj, pentru că problema adevărată a României  nu sunt judeţele Harghita şi Covasna", a afirmat Kelemen Hunor.

"E o iluzie să crezi că dacă părăsim guvernul şi coaliţia, în opoziţie vom putea face mai multe. E o iluzie că am ajunge în câteva săptămâni la guvernare, cu opoziţia din prezent. Trebuie să menţinem această coaliţie de guvernare şi este în interesul comunităţii noastre, nu am făcut toţi paşii, mai avem sarcini pe care le putem rezolva. Există însă o limită de care nu putem trece, acestea vizează interesele comunităţii noastre. Dacă ajungem la o soluţie care exclude comunitatea maghiară, comunitatea noastră, este inacceptabil pentru noi", a mai spus liderul Uniunii.

Hunor a subliniat că dacă UDMR poate ajunge cu reforma la un punct în care se poate continua descentralizarea, va continua, însă dacă partenerii de coaliţie 'se ţin scai' de propunerea de regionalizare în format 8+2, trebuie să renunţe deocamdată la acest subiect.

"Nici partenerii noştri nu vor criză politică. Dacă nu ajungem la o soluţie, atunci să fim mai înţelepţi. Opoziţia ne-a trimis două scrisori în ultimele două luni prin care ne roagă să ducem tratative cu dânşii, reforma Constituţiei şi legea minorităţilor. Niciodată nu am respins posibilitatea unui dialog cu opoziţia. Am menţinut dialogul cu dânşii. Preşedintele a trimis Parlamentului modificarea Constituţiei. Noi trebuie să ajungem la un acord. Cei care vor să modifice Constituţia nu pot asigura două treimi. Va trebui să dezbatem şi cu opoziţia, nu respingem un dialog, dar trebuie să dizolvăm. UDMR a luat în considerare întotdeauna interesele comunităţii şi a ajuns la decizii înţelepte", a spus Kelemen Hunor.

Adoptarea legii minorităţilor ar putea fi amânată dacă nu corespunde cerinţelor UDMR
    
"Este adevărat că în această perioadă am avut greutăţi în privinţa legii minorităţilor, că în Parlament s-au dezbătut câtva articole, iar în comisii s-au luat unele decizii, dar nu vom avea o lege adoptată până în 30 iunie. Trebuie să adoptăm o lege care creează cadre instituţionale, care creează autonomie culturală. Până pe 30 iunie vom încerca să începem noi dezbateri şi să întocmim un raport ca proiectul de lege să corespundă acestor aşteptări. Guvernul din 2005 - PD şi PNL - Partidul Liberal dacă nu doreşte să se contrazică ar trebui să fie pentru acest raport. Dacă partenerii nu sunt în măsură să adopte poziţia noastră, atunci trebuie amânată, ca şi altele, şi trebuie să adoptăm în timp o variantă care corespunde aşteptării minorităţilor", a spus Kelemen, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că după o serie de dezbateri şi amânări şi legea educaţiei a ajuns la o variantă care a fost acceptată, iar direcţia UDMR trebuie să fie "direcţia consecvenţei, a răbdării, pentru că nu trebuie să intrăm în niciun acord care nu este conform aşteptărilor noastre".

"Trebuie să găsim o soluţie în care acest proiect să fie acceptat. Noi nu trebuie să apărăm o inscripţie bilingvă, ci rezultatele din ultimii 20 de ani. Se creează încă o dată senzaţia că prin reorganizare teritorială s-ar fi făcut ceva. Noi trebuie să ne concentrăm să nu pierdem ce am dobândit şi să adăugăm câte ceva la acestea", a mai spus Kelemen Hunor.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.