Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 24.01.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Maghiarii care obţin dublă cetăţenie vor şi bani pentru creşterea copilului de la guvernul ungar
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/maghiarii-care-obtin-dubla-cetatenie-vor-si-bani-pentru-cresterea-copilului-de-la-guvernul-ungar_795205.html


Maghiarii ca vor dublă cetăţenie au solicitat guvernului de la Budapesta să le acorde şi bani pentru concediu de creştere a copilului, a declarat Kiss Istvan, vicepreşedintele Partidului Civic MAghiar.

Vicepreşedintele Partidului Civic Maghiar, Kiss Istvan, a declarat, luni, la Târgu Mureş, că solicită ca guvernul de la Budapesta să le dea bani pentru concediul de creştere a copilului maghiarilor care au obţinut dublă cetăţenie.

"Noi am propus ca cetăţenii maghiari, şi cei noi, după anumită perioadă în care să se asigure fondurile, să primească sumele care înseamnă banii pentru concediul pentru creşterea copilului. Ceea ce ar fi un ajutor mult mai mare decât cel pe care îl primesc acum copiii care merg la şcoli în limba maghiară, cei 20.000 de forinţi", a declarat Kiss Istvan.

Întrebat dacă şi cetăţenii cu dublă cetăţenie ar trebui să aibă ceva obligaţii financiare faţă de Ungaria, Kiss a dat un răspuns ambiguu. "Impozitele sunt plătite acolo unde lucrează şi acolo unde stau, dar legislaţia poate să aibă şi precizări şi în acest sens financiar. Poate să stabilească anumite reguli", a afirmat liderul civicilor.

Vicepreşedintele PCM a spus că este conştient că această propunere nu poate fi aplicată imediat, dar speră să se materializeze atunci când economia Ungariei se va redresa. "Eu sper să studieze această propunere şi normal că nu se poate aplica de ieri. Se va aplica atunci când economia maghiară distrusă de Partidul Socialist se redresează. Sunt conştient de aceste probleme financiare, deci nu încercăm să povestim pe degeaba. Trebuie studiat şi trebuie făcuţi paşii ca să fie fondurile respective", a spus Kiss Istvan.

Kiss Istvan a fost reprezentantul Partidului Civic Maghiar (PCM) în Comisia de Învăţământ şi Cultură a Conferinţei Permanente Maghiaro-Ungară (MAERT) care a avut loc la Budapesta săptămâna trecută.

Potrivit lui Kiss Istvan, pentru anul 2011, din bugetul de stat al Ungariei a fost alocată suma de 13 miliarde de forinţi pentru comunităţile maghiare de peste hotare şi 1,3 miliarde de forinţi vor fi alocaţi pentru finanţarea de proiecte care trebuie elaborate în primăvara acestui an. Vicepreşedintele PCM susţine că etnicii maghiari din Târgu Mureş vor putea beneficia de ceva fonduri, respectiv finanţarea Universităţii Sapienţia cu 2 miliarde de forinţi.

"Deşi noua legea a educaţiei aduce anumite îmbunătăţiri sau anumite posibilităţi noi de a învăţa istoria şi geografia în limba maternă, practica de 21 de ani în învăţământ şi în cultură a dus la o situaţia în care maghiarimea din Transilvania are handicapuri în foarte multe domenii. Au apărut foarte multe domenii care sunt tabu pentru maghiari şi dacă ne uităm în anumite ramuri ale vieţii cotidiene o să vedem că acestea există încă din clasele primare şi putem să continuăm cu partea gimnazială şi universităţi", a spus Kiss.

În MAERT sunt 17 membri, reprezentanţi ai fiecărei organizaţii recunoscute în afara graniţelor Ungariei, plus secretari de stat din ministerele de resort din statul vecin. Din partea maghiarilor din România în această comisie a MAERT fac parte Istvan Kiss, din partea PCM, Arpad Marton, din partea UDMR şi Laszlo David, din partea Consiliului Naţional al Maghiarilor din România (CNMT).

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.