Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 26.03.2007
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Dana Piciu
Titlul articolului: Borbely, ostentativ în maghiară
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/95618/borbely-ostentativ-in-maghiara


 

 Jurnalul National

Propunerea conservatorilor care se referă la obligativitatea ca toţi cetăţenii români să cunoască limba română i-a făcut pe politicienii maghiari “să sară ca arşi”, după cum a anunţat ieri, la Piatra-Neamţ, liderul PC, Dan Voiculescu, citat de Rompres. “Joi seară, în aeroport,m-am întâlnit cu Laszlo Borbely, care, cu o neruşinare maghiară, a venit la mine şi mi-a vorbit ostentativ în maghiară. I-am spus că, dacă nu ştie limba romană, va fi obligat să o înveţe dacă vrea să stea în România”, a declarat Voiculescu.

OBLIGAŢIE. El a mai spus că PC a depus la Curtea Constituţională propunerea de modificare a legii fundamentale, cu amendamentul că cetăţenii români au obligativitatea să cunoască limba română. Preşedintele PC a menţionat că propunerea trebuie luată în considerare la modificarea Constituţiei, în condiţiile în care în toate statele Uniunii Europene persoanele care vor să dobândească cetăţenia unei ţări trebuie să cunoască obligatoriu limba oficială a statului respectiv. El a arătat că propunerea sa nu are nimic în comun cu xenofobia sau cu rasismul, dar are un punct comun cu “lipsa de respect a maghiarilor şi a UDMR, care vor ca o majoritate să se supună minorităţii”. “În Covasna şi Harghita, românii sunt obligaţi să cunoască limba maghiară dacă vor să se angajeze”, a mai spus Dan Voiculescu. Despre preşedintele UDMR, Marko Bela, Voiculescu a spus că “nu are ce căuta în Guvern” şi că face bine dacă îşi dă demisia, “deoarece îşi permite să vorbească de autonomie într-o ţară în care Constituţia vorbeşte de stat unitar”.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.