Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: mediafax
Anul şi data apariţiei: 17.03.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 1
Titlul articolului: Legea educatiei-avizata de Guvern si lansata in dezbatere publica pentru doua saptamani
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mediafax.ro/social/legea-educatiei-avizata-de-guvern-si-lansata-in-dezbatere-publica-pentru-doua-saptamani-5754307



Proiectul de lege privind educaţia naţională a fost discutat şi avizat de Guvern, într-o primă lectură, urmând să fie prezentat în dezbatere publică pentru o perioadă de două săptămâni, la finalul căreia va fi dezbătut din nou în Guvern în vederea aprobării finale, a anunţat premierul Emil Boc.

Premierul Emil Boc (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

El a precizat că proiectul de lege se bazează pe principiile strategiei naţionale în domeniul educaţiei.

"Actuala programă este supraîncărcată, iar copiii aleargă ca nişte roboţei. Prin noua lege va fi redusă cu aproximativ 25%, prin eliminarea datelor care nu sunt necesare, iar profesdorii vor avea la dispoziţie 25% din timp pentru a adapta predarea în funcţie de caracteristicile elevului - cu cei mai buni să profeseze un nivel avansat, cu ceilalţi un nivel adecvat", a spus Boc.

Numărul maxim de ore de curs pe săptămână va fi redus de la o medie de 25 ore la 20 ore, în învăţământul primar, şi de o medie de 30 ore la 25 ore, în învăţământul gimnazial.

"Cadrele didactice nu pleacă automat în şomaj, ci se încadrează în cadrul noilor norme, cu programul «şcoală după şcoală»", a susţinut premierul.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.