Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena3
Anul şi data apariţiei: 23.09.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 1
Titlul articolului: Limba română, confundată cu cea a romilor, într-o conferinţă a Comisiei Europene
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/externe/limba-romana-confundata-cu-cea-a-romilor-intr-o-conferinta-a-comisiei-europene-107526.html


Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a făcut joi, o confuzie între limba română şi limba vorbită de etnicii romi. Potrivit Agerpres, gafa a fost făcută în timpul unei conferinţe de presă în care erau prezentate evenimentele ce vor fi organizate cu ocazia Zilei Europene a Limbilor.

În timpul conferinţei, Dennis Abbott (foto), purtător de cuvânt al comisarului european Androulla Vassiliou, a declarat că executivul Uniunii Europene rămâne angajat faţă de politica sa în domeniul multilingvismului. Întrebat de un ziarist dacă se are în vedere şi promovarea limbii romani, acesta a răspuns: "Normal, este vorba despre una din cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene".

Răspunsul lui Abbott a stârnit rumoare în rândul jurnaliştilor prezenţi în sală. După ce i s-a explicat că a confundat cele două limbi, reprezentantul CE şi-a cerut scuze pentru această neînţelegere.

Ziua Europeană a Limbilor a fost lansată în 2001 şi se sărbătoreşte pe 26 septembrie. Uniunea Europeană formează o comunitatea multilingvistică unică de ţări şi popoare, cu 23 de limbi oficiale şi peste 40 de limbi regionale şi minoritare.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.