Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua de Cluj
Anul şi data apariţiei: 19.12.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Mihai Prodan
Titlul articolului: Protest anti-segregare ĂŽn centrul Clujului, pentru ĹŁiganii mutaĹŁi la groapa de gunoi FOTO / VIDEO
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/protest-anti-segregare-in-centrul-clujului-pentru-tiganii-mutati-la-groapa-de-gunoi-foto--video--80670.html


Mai bine de 200 de tineri, între care mulĹŁi activişti şi câĹŁiva locuitori din zona rampei de gunoi de la Pata Rât au ieşit astăzi în stradă într-un marş anti-segregare, la un an şi două zile de la mutarea forĹŁată a 30 de familii de pe strada Coastei, lângă rampa de gunoi.

 

ManifestanĹŁii au purtat pancarte prin care au cerut tratament egal pentru cei mutaĹŁi lângă rampa de gunoi, dar şi locuinĹŁe decente pentru aceştia. "Stop rasismului instituĹŁionalizat", "Rasismul e la modă" sau "Casa mea nu e acasă" s-au numărat printre mesajele scrise pe pancarte.

Vezi aici cum trăiesc cei mutaĹŁi lângă rampa de gunoi

Familiile de ĹŁigani care locuiau ilegal pe terenurile de pe strada Coastei şi care au fost mutate în zona de lângă Pata Rât sunt nemulĹŁumite de calitatea lucrărilor şi spun că pereĹŁii au prins deja igrasie şi mucegai. Totodată, ei arată că şapele băilor - una la patru locuinĹŁe - au fost turnate strâmb, iar apa se infiltrează prin pereĹŁi în camerele vecine. La rândul lor, locuitorii din zona străzii Coastei din Mărăşti au reclamat în nenumărate rânduri mizeria din acel perimetru şi comportamentul romilor.

„Ne solidarizăm cu cetăţenii Clujului care vor să lucreze, dar nu găsesc un loc de muncă, lucrează în condiĹŁii mizere, de exploatare, fără ca munca să le fie răsplătită echitabil, îşi cresc copiii cu teama că mâine nu vor mai avea ce pune pe masă, nu deĹŁin o locuinţă şi riscă să fie evacuaĹŁi în stradă, trăiesc în nesiguranţă, nu-şi permit să aibă grijă de sănătatea lor şi a copiilor lor, locuiesc în condiĹŁii precare, asemenea celor aproape 2.000 de oameni care trăiesc lângă groapa de gunoi din Pata Rât, sunt români, maghiari sau romi şi vor să trăiască împreună într-o societate fără prejudecăți, vor să fie consultaĹŁi de aleşii lor în legătură cu deciziile care îi afectează şi refuză să accepte ca oamenii care au ajuns să trăiască în sărăcie să fie blamaĹŁi pentru necazurile lor, marginalizaĹŁi şi izolaĹŁi la periferie", potrivit organizatorului, Grupul pentru AcĹŁiune Socială (GloC). Vezi ce spun aceştia, în materialul video:

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.